Till Mora kommuns webbplats
Till Mora kommuns webbplats

Kultur

I Mora spelar kulturen en viktig roll. Här finns också flera unika kulturarv med Zornsamlingarna i spetsen. I den zornska andan finns även historieäventyret Tidsresan. Det rika kulturutbudet riktar sig till alla åldrar. För barn och unga finns Rosahuset och Kulturskolan Miranda med omfattande verksamhet. Kulturhuset och biblioteket, i hjärtat av Mora, bidrar med både permanenta och temporära utställningar och evenemang. I byn Vattnäs utanför Mora finns Dalarnas enda operahus som går under namnet Konsertladan.
Under året finns dessutom flertalet återkommande evenemang som Konst Runt Siljan och Lisselbyutställningen.

Dalahästen med ursprung i Mora

Dalahästen är numer inte bara en symbol för Mora och Dalarna – utan för hela Sverige. Det är dock i Mora den har sitt ursprung, i byn Nusnäs där den än i dag tillverkas med samma kärlek till hantverket. Så som den gjort i alla tider.

Få saker är så förknippade med Sverige som just vår dalahäst, den som har sitt ursprung i Mora. Det var på 1700-talet som skogsarbetarna i byarna runt Mora började tälja trähästar i timmerkojor om kvällarna. Långt senare, på 1830-talet, fick hästarna sitt karaktäristiska kurbitsmönster. De såldes så småningom i byarna och reste med handelsresande runt om i Sverige.

Den lilla byn Nusnäs, vid Siljans strand, var en av byarna i vilken de första dalahästarna tillverkades. Det är också här traditionen lever vidare. Dagens dalahästtillverkning genomsyras av samma kärlek till hantverket. Hästarna täljs och målas nämligen fortfarande för hand.

I dag är Nusnäs ett populärt besöksmål och där finns två dalahästtillverkare; Grannas A Olsson Hemslöjd och Nils Olsson Dalahästar.
Besök även Lelles Dalahästar i Mora Noret.

Läs gärna mer om dalahästens spännande historia.

Zornandan lever kvar i Mora

Morasonen och legendariske konstnären Anders Zorn har gjort starkt avtryck i hemkommunen. Här finns hans och hustrun Emmas hem, Zorngården, samt Zornmuseet. Dessutom finns flertalet andra ställen och platser som lever kvar i Zorns anda.

Efter många år utomlands, bland annat i London och Paris, slog sig Anders Zorn (1860-1920) och hustrun Emma Zorn (1860-1942) sig till ro i Mora och Zorngården 1896. Med flytten kom också ett intresse för hembygden hos makarna, vilket lever kvar i Mora än idag. Ett exempel är Mora Folkhögskola som tillkom genom ekonomiska stöd och engagemang från Anders och Emma Zorn.

I Zorngården, belägen i centrala Mora, rådde det alltid liv och rörelse medan makarna fortfarande levde. Förutom en rad celebriteter så omfamnades även Moraborna av parets Zorns omtanke. Den andan lever kvar än i dag och varje år besöks Zorngården av tusentals människor som vill uppleva historiens vingslag. Omkring 1910 stod Zorngården klar i sin nuvarande form, med inspiration från både lokal byggnadstradition och engelsk.

Zornmuseet, beläget bredvid Zorngården, är tillägnat Anders Zorn och har även världens största samling verk av honom. Här visas ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar samt delar av hans konst- och föremålssamlingar. Museet arrangerar även temporära utställningar.

I Mora finns också Zorns gammelgård, Textilkammaren och Gopsmor.

Uppdaterad: 7 maj, 2025
searchchevron-downexternal-linkbarscross