Varumärket Mora

Näringsliv

Stora arbetsgivare i Mora

Moras näringsliv präglas av den legendariska Moraandan med en stark företagartradition. I dag finns det minst en produkt från Mora i de flesta svenska hem; en kniv, en kran eller en dalahäst. Handel, turism och tillverkningsindustri är de största branscherna i Mora.

Moraandan har i alla tider satt Mora på kartan och så än idag. En stark företagartradition står bakom flera starka varumärken som finns i de flesta svenska hem. Det började med urtillverkning i byn Östnor och under 1800-talet tog industrin fart när de första vattenkranarna tillverkades. Sedermera började även den legendariska Morakniven att tillverkas och resten, det är historia.

I Moras näringsliv återfinns allt från mindre, traditionella företag till globala som Wibe. De senaste åren har också en rad innovativa och nytänkande företag tagit plats i Moras näringsliv, som till exempel Next Green som tillverkar laddstationer till elbilar.

I dag är handeln den största branschen i Mora, sett till antal företag. Därefter följer tjänsteföretag, byggföretag och tillverkningsindustrier. Totalt finns cirka 2 000 aktiva företag i Mora som alla genomsyras av Moraandan där tradition möter förnyelse och modern teknik. Det rika natur- och kulturlivet har gett underlag för omfattande turism vilket genererat många företag inom besöksnäringen. Det i sin tur bidrar till Moras position som handelsort.

Uppdaterad: 27 januari, 2023
Facebook Twitter Linkedin

Etablera

Etablera

Mora har en unik mix i sitt framgångsrika näringsliv. Bredden av företag som verkar i många olika branscher ger unika möjligheter till samarbeten och utveckling. Det fysiska mötet är aldrig långt borta, nätverken är alltid nära. Det är några av anledningarna till att Mora är en plats för att framgångsrikt bo, leva och verka i.

Byggnäring

Byggnäring

Byggnäringen i Mora Byggbranschen i Mora ökar, både tack vare ROT-avdraget och att husbyggandet ökar. Många av Moraföretagen verkar över […]

Kultur

Kultur

Kultur i Mora I Mora spelar kulturen en viktig roll. Här finns också flera unika kulturarv med Zornsamlingarna i spetsen. […]

Stora arbetsgivare

Stora arbetsgivare

Stora arbetsgivare i Mora Mora kommun samt Region Dalarna är de största arbetsgivarna i Mora. Det finns ett flertal stora […]