Varumärket Mora

Näringsliv

Stora arbetsgivare i Mora

Moras näringsliv präglas av den legendariska Moraandan med en stark företagartradition. I dag finns det minst en produkt från Mora i de flesta svenska hem; en kniv, en kran eller en dalahäst. Handel, turism och tillverkningsindustri är de största branscherna i Mora.

Moraandan har i alla tider satt Mora på kartan och så än idag. En stark företagartradition står bakom flera starka varumärken som finns i de flesta svenska hem. Det började med urtillverkning i byn Östnor och under 1800-talet tog industrin fart när de första vattenkranarna tillverkades. Sedermera började även den legendariska Morakniven att tillverkas och resten, det är historia.

I Moras näringsliv återfinns allt från mindre, traditionella företag till globala som Wibe. De senaste åren har också en rad innovativa och nytänkande företag tagit plats i Moras näringsliv, som till exempel Next Green som tillverkar laddstationer till elbilar.

I dag är handeln den största branschen i Mora, sett till antal företag. Därefter följer tjänsteföretag, byggföretag och tillverkningsindustrier. Totalt finns cirka 2 000 aktiva företag i Mora som alla genomsyras av Moraandan där tradition möter förnyelse och modern teknik. Det rika natur- och kulturlivet har gett underlag för omfattande turism vilket genererat många företag inom besöksnäringen. Det i sin tur bidrar till Moras position som handelsort.

Uppdaterad: 27 januari, 2023
Facebook Twitter Linkedin