Varumärket Mora

Vinterstaden

Välkommen till Vinterstaden Mora, här finns något för alla oavsett om du vill uppleva något pulshöjande eller känna lugnet. Naturen, staden och evenemangen lockar besökare året runt och vintern bjuder på upplevelser för stora som små.

Vinteraktiviteter i Mora

Isäventyr för alla

I Mora finns mängder av vinteraktiviteter för dig och de dina. Snöra på dig skridskorna och ta en tur på någon av Moras fina isbanor. Upplogade banor finns på Orsasjön samt på Saxviken ett stenkast från centrum. På Saxviken finns även sparkar att låna för att ta en tur på isen, samt ett upplogat promenadstråk och spår för längdskidåkning. Varje helg fram till den 7 mars finns Orsa-Mora Skating på Saxviken med sin skridskovagn där du kan hyra skridskor.

Längdskidor

Utforska det folkkära Vasaloppspåret, det varierade spårområdet vid Mora skidstadion eller det natursköna Norra Garberg. Passa på att ta en tur genom de historiska Vasaloppskontrollerna Eldris och Hökberg och känn vingslagen från de 100 vasalopp som gått genom tiderna.

Du får tillgång till samtliga skidområden genom ett arenakort som du kan köpa via Vasaloppets webbplats. Där hittar du också mer information om de olika spåren.

Utförsåkning i Mora

I Gopshusbacken ca 2 mil norr om Mora hittar du utförsåkning för hela familjen. Skidanläggningen är en mindre och familjevänlig anläggning för alla typer av skidåkare med få köer och lugnt tempo. Driften sköts av IFK Mora och på deras hemsida hittar du all information om öppettider och priser.

Vinterlek i Mora

I Mora finns stora möjligheter till vinterlek för de med spring i benen. På skidstadion i Hemus finns pulkabacke med möjlighet att grilla korv i anslutning och en skidlekplats. I närheten av Mora centrum finns lekplatser som inbjuder till vinterlek vid Andreasgården och Mora Camping. Sen finns det såklart otaliga mängder snöhögar runt om i kommunen som bjuder in till både pulkaåkning och andra snölekar.

Låna utrustning hos Fritidsbanken

Saknar ni utrustning för era vinteräventyr? På den nyöpp­nade fritidsbanken i Mora kan vem som helst låna begagnad sport- och fritidsutrustning kostnadsfritt i max två veckor. Perfekt när man vill testa en ny aktivitet! Du hittar Fritidsbanken Mora på Eldsläcka­revägen 9 (gamla brandstatio­nen). Läs mer på Fritidsbankens hemsida.

Den kulturella vinterstaden

I Mora finns många kulturella äventyr att upptäcka även under vintertid, besök Zornmuseet och Zorngården och ta del av makarna Zorns spännande arv. Följ med på en guidad visning i ett av Sveriges mest berömda konstnärshem, eller upplev den uppskattade utställningen Zorn under ytan som riktar ljuset på vad som finns under ytan i de välkända verken.

Besök Mora Hemslöjds utställning med Karin Ferners verk, visas i butiken från den 12 februari eller Mora Kulturhus många konstutställningar.

Det 100:e vasaloppet

Det hundrade Vasaloppet kommer att firas både i och utanför spåret under loppets vintervecka som inleds med Vasaloppet 30 den 23 februari och avslutas med det historiska Vasaloppet som under 90 kilometer kommer inspirera, utmana och bjuda deltagarna på puls!

Läs mer om veckan på Vasaloppets hemsida.

Vinterns evenemang

Förutom vinterns stora händelse, Vasaloppsveckan, så har du chansen att uppleva Mora genom en mängd andra evenemang. Helgen den 20-21 januari gör skidlöpare upp i Moraloppet klassisk stil och Hill climb i spåren runt Mora Skidstadion, Evertsberg och Norra Garberg Sportcenter. Båda loppen ingår i Svenska långloppscupen Ski Classics. 3-4 februari arrangerar IFK Mora Alpina FIS-tävling i slalom för seniorer i hemmabacken i Gopshus.

Lördagen den 17 februari är det återigen dags för Regionstad Moras evenemang Vinterevent på Saxviken, ett kostnadsfritt evenemang där du som besökare kan uppleva Saxviken från isen. Under eftermiddagen/kvällen kan du ta del av uppträdanden och aktiviteter, samt besöka utställarna som finns på plats med snöskotrar, bilar, grillade hamburgare med mera.

Upplev den fantastiska stämningen i Smidjegrav Arena under Mora IK´s hemmamatcher! Säsongen sträcker sig under hela vintern och fullständigt program hittar du på MIKs hemsida.

Uppdaterad: 31 januari, 2024
Facebook Twitter Linkedin