Vill du veta vilka vägar som är kommunens ansvar, var kommunens parkeringar ligger eller vilka skolor som finns i Mora? I kommunens webbkarta kan du göra det och mycket mer!
I början av 2019 lanserade Mora kommun en ny modern webbplats och tillsammans med den släpptes även en digital kommunkarta.
- När kommunen skulle göra den nya hemsidan ville vi att det skulle finnas en kartfunktion som visar kommunal data. Det är till exempel vilken mark kommunen äger, kommunens tomter till salu och kommunens detaljplaner. Men du kan också se vad som skulle hända om det blir översvämning eller om Trängsletdammen brister, säger Anna Wadman som är kart- och mätchef på Mora kommun.
Webbkartan är utvecklad av kommunens kartenhet och är byggd i den öppna kartplattformen Origo.
- Origo är en fri kartplattform som några kommuner har utvecklat i ett open source-projekt. Det betyder att det är en öppen källkod som vem som helst får nyttja utan kostnad. Vi har alltså inte betalat något för kartan mer än tiden vi lagt ner på att lägga in data, säger Anna Wadman.
Kommunkartan är en interaktiv karta, det betyder att du kan flytta dig till olika platser, zooma in och ut och klicka på det du är intresserad av för att få mer information. Till höger av kartan hittar du en meny med olika kartlager, med hjälp av dem kan till exempel filtrera skolor, idrottsområden, detaljplaner och vägansvar.
- Nu när vintern börjar närma sig kan vi tipsa om att du kan se vilka vägar kommunen ansvarar för att snöröja och vilken prioritet vägen har för snöröjning. En annan smart funktion är att du kan se alla kommunala parkeringar i kartan. När du hittat en parkering du är intresserad av kan du klicka på den för att få information om bland annat parkeringsregler och avgifter, säger Mattias Look som är GIT-ingenjör på kartenheten.
Det går också att visa kartan i olika varianter genom att klicka på ”bakgrundskartor”. Där kan du välja om du vill se kartan som en topokarta (kartbild) eller som ortofoto (flygfoto).
- Bakgrundskartorna bygger på visningstjänster från lantmäteriet, det betyder att kartuppdateringar slår igenom snabbt. Andra kartor på nätet vet vi inte hur ofta de uppdateras och var de får datan ifrån, så där kan man aldrig vara helt säker på att det stämmer, säger Anna Wadman.
- Alla ortfoton kommer också från lantmäteriet och vi har till och med historiska ortfoton från så tidigt som år 1960. Det är ortfoton från flygfotografering mellan 1949 och 1970. Så om man väljer den versionen kan man se hur Mora såg ut förr, säger Mattias Look.
Du kan besöka kommunens webbkarta via adressen karta.morakommun.se. Det går lika bra att kolla på den i datorn som i mobilen.