– Jag var bortrest i en månad och tävlade i 22 minuter.
Så sammanfattar Tommy Höglund sin olympiska skidskyttekarriär, där han var med i svenska stafettlaget 1984 i Sarajevo.
Han motionsidrottar fortfarande. Men för de flesta är han mer känd som Vasaloppets sportchef.
Tommy Höglund växte upp i Torgås mellan Lima och Sälen och tävlade som ung i både längdåkning och skidskytte. Så småningom tog det sistnämnda dock över och han gick skidskytte-gymnasiet i Torsby. Om man googlar på hans namn dyker tiondeplatsen i OS 1984 upp som första träff. Själv lyfter han dock hellre fram VM året därpå.
– Där kom vi femma, men i efterhand har jag fått bekräftat från åkarna själva att två av lagen framför oss var bloddopade. Så egentligen skulle vi ha haft brons.
Efter karriären utbildade sig Tommy Höglund till idrottslärare på GIH och jobbade sedan som lärare i Torsby. Parallellt med detta tränade han svenska skidskyttelandslaget som tog två bronsmedaljer vid OS 1992. Men efter några år tröttnade han på alla hotellnätter och blev ungefär samtidigt kontaktad av Vasaloppet i Sälen. Där anställdes han som startansvarig innan han så småningom hamnade i Mora som sportchef.
Sedan dess har det hänt mycket – inte minst sommartid.
– Vi tog över Vasastafetten från Korpen och började titta på mountainbikecykling, som har utvecklats otroligt sedan starten. De första åren cyklade vi på fyra mil trafikerad väg, idag går hela tävlingen i terräng.
Mellan 2013 och våren 2015 var Tommy Höglund tjänstledig för att jobba som sportchef för skid-VM i Falun – något som skiljer sig en hel del från Vasaloppet.
– Skid-VM är ju ett enstaka evenemang så det går inte att jobba långsiktigt. Och det finns en åttiosidig regelbok som reglerar allt från antalet blyertspennor i juryrummet till reklamytorna. Det är dessutom skillnad på att jobba med 700 aktiva och ledare mot Vasaloppets 60 000. Men relationen till funktionärerna är densamma.
Även fast Vasaloppet är huvudsysslan har Tommy Höglund inte släppt kontakten med skidskyttet. Han sitter i styrelsen för svenska skidskytteförbundet, är teknisk delegat för internationella skidskytteförbundet och dessutom aktiv i Mora Biathlon, som är den lokala skidskytteklubben.
– Vi tränar på skidskyttearenan ute i Hemus och har många bra ungdomar i klubben. När de sedan blir juniorer flyttar de dock oftast till Torsby eller Skellefteå för att gå skidskyttegymnasium.
Till sist: hur många gånger har du själv åkt Vasaloppet?
– Bara en gång faktiskt. Jag har sagt att jag ska åka igen det år jag känner att jag kan slå placeringen jag hade då. Och eftersom jag kom på 26:e plats 1985 blir det nog svårt…