Dalahästen, den urstarka symbolen från Mora står stadigt som ett av Sveriges starkaste varumärken. I Mora tillverkas hästarna för hand med en yrkesskicklighet som ärvts genom generationer. Lelles Dalahästar är Moras tredje dalahästfabrik med tillverkning och butik, beläget mellan Noret och Mora.
För Lennart Ihrén är dalahästtillverkning ett kulturarv att stolt föra vidare. Hela sitt yrkesverksamma liv har han arbetat med dalahästar i Nusnäs. 2019 kom beslutet att starta en egen verksamhet och tillsammans med några tidigare kollegor driver han nu Lelles Dalahästar med tillverkning och butik på Sanda, mellan Mora centrum och Noret.
– Jag känner att det här är mitt kall och jag brinner för att föra traditionen vidare. Intresset för dalahästar är fortsatt stort, säger Lennart som varit i branschen i 40 år.
Det har nu gått ett år sedan dalahästtillverkningen invigdes på Sanda i Mora Noret.
Fyra personer jobbar i företaget och 15 personer jobbar externt med att tälja och måla hästarna. Varje dalahäst är unik då allt görs för hand.
– Vi är stolta att ha så många skickliga hantverkare knutna till oss, säger Lennart.
Lokalen är ett gammalt möbelsnickeri på Sanda i Mora Noret och yrkesstoltheten sitter i väggarna. Dalahästtillverkning är en process i flera steg där varje moment kräver noggrannhet. Tillverkningen börjar med ämnen av fura eller al från det lokala trävaruföretaget Siljan Bergkvist.
– Vi torkar och sågar råvaran på plats här, säger Lennart.
I verkstaden på Sanda sågas grundformen fram innan de skickas vidare till täljarna.
– Våra täljare har alla gedigen erfarenhet och personligt engagemang.
När hästarna kommer tillbaka bearbetas de för att förberedas inför krusmålningen. De doppas i grundfärg, slipas, spacklas och doppas igen.
– När de har gått igenom den sista kvalitetskontrollen, lämnas de ut till våra skickliga målare.
När dalahästarna är klara får de antingen gå på export, skickas till återförsäljare eller ta plats i butiken.
I den välfyllda butiken finns dalahästar i alla möjliga färger och storlekar. Allt från omålade och enfärgade till traditionellt eller modernt målade. Dalahästen är populär både som inredningsdetalj och som gåva.
– En dalahäst är en perfekt gåva till allt som ska firas i livet som dop, födelsedagar, konfirmation, examen och bröllop. Varje häst är unik liksom varje människa är unik.
Hästen har många symboliska betydelser genom historien, bla styrka, makt och frihet.
– Människan har i alla tider avbildat hästen och den äldsta dalahästen är daterad år 1550.
Just historien om dalahästen har Lennart berättat många gånger och han tar den gärna om igen. Har man tur finns han på plats och täljer på plats i butiken, där härlig spåndoft höjer upplevelsen av äkta hantverk.
TEXT & FOTO / SARA AXELSSON