Med rötterna i Lappland och fotografi i generna har Sara Lansgren hittat hem i sitt skapande. Att dokumentera familjeband och föreviga ögonblick av nära och kära att minnas i generationer.
Det är nu fem år sedan Sara satsade på att etablera sig som fotograf i Mora. Hon är uppvuxen i Kalix, där pappa Ingvar jobbade som fotograf och hade fotobutik. Det spännande yrket fick hon tidigt intresse för när hon hängde med honom i studion och såg bilderna växa fram i mörkrummet. Även hennes farfar var fotograf, så intresset ligger i generna.
På gymnasiet började hon fotografera med systemkamera och genom olika foto-kurser lärde hon sig grunderna ordentligt genom att fota i mörker, fota med stativ, förstå skärpedjup, tid och bländare.
Fotograferandet höll hon på hobbynivå och för att skaffa sig en stabilare, yrkesmässig grund studerade hon till beteendevetare i Västerås. Hon jobbade inom HR i Göteborg innan hon flyttade till Mora 2013. Då började tankarna på att börja fotografera professionellt. Genom åren hade hon samlat på sig fotoutrustning.
– Att ha en pappa som stöd i tekniska frågor har varit värdefullt.
Vid flytten till Mora fixade hon en studio i hemmet och tog steget att se om det fanns intresse för hennes tjänster. Hon började fotografera på uppdrag och genom Filans Finans kunde hon prova på företagandet. Det började snurra på med fotouppdrag och 2016 startade hon det egna företaget Sara Lansgren Foto.
I takt med uppdragen har hon utvecklat sin studio, tekniska utrustning och produktportfölj. Sedan i höstas har hon flyttat sin studio till en källarlokal på gågatan i Mora.
Det ligger mycket arbete bakom en bild, både i kunskap och bemötande. Bakgrunden som beteendevetare har blivit en stor tillgång för henne som fotograf.
– Genom att iaktta och förstå olika sociala sammanhang kan jag bemöta till exempel obekväma ungdomar eller blyga barn. Jag kan känna in situationen till det rätta ögonblicket att ta bilden.
En stor del av Saras uppdrag är barn, familj och bröllop.
– Tiden med barn går alldeles för fort och min uppgift är att frysa tiden och skapa bilder som man kan gå tillbaka till. Just barnfotografering ger ytterligare en dimension till yrket.
– Barn behöver tid för att bekanta sig med mig och den nya miljön, först då kan vi få de naturliga bilderna när barnet är sig själv och avslappnat. Oftast är föräldrarna oroliga för ur det ska gå, men jag har fotograferat hundratals barn och har aldrig avbrutit en fotografering. Vi lyckas alltid få fina bilder, det behövs endast 1/160 dels sekund att få till en bra bild.
Det är vanligt att man återkommer till Sara för att ta nya bilder efter några år.
– Jag kan ha fotograferat en ettåring, för att sedan ta nya bilder som fyraåring.
Att dokumentera sin familj är en långsiktig investering.
– Barns självkänsla stärks av att se sig själva som en del i ett viktigt sammanhang, som på en familjebild som hänger på väggen. Jag vill skapa spontana bilder och familjebilderna utomhus kan man ta året om. Jag har förslag på platser som passar årstiden och vet när ljuset ligger bra olika tider på dygnet.
Saras bildstil är ganska konstant. Hon följer de trender som det krävs, men förändrar inte sin bildstil.
– Jag strävar efter rena färger och bra hudtoner. Med stor bländare och med kort skärpedjup kommer barnen i fokus och omgivningen blir blurrig. Jag vill skapa lekfulla och spontana bilder.
Bröllopsfotografering utgör en stor del av Saras uppdrag.
– Att få äran att följa och dokumentera en av livets största dagar är stort. Min uppgift att fånga ögonblick under dagen, små som stora. Jag vill skapa bröllopsfotografier att minnas i åratal och för att bevaras i generationer.
Under 2020 tog Sara gesällbrev inom fotografi. Ett gesällbrev innebär att man måste ha 4500 timmar dokumenterad erfarenhet inom yrket under en treårs-period. Prövningen består av inskickade arbetsprover inom bland annat porträtt, dokumentärt, produkt, byggnader, arkitektur. Man ska visa kunskap i alla områden och hur man tänker i de olika kategorierna.
– Gesällbrevet är ett kvitto för mina kunder att jag har kunskaper att fotografera inom alla områden.
Tyvärr blev den utdelningen av gesällbrevet i Blå hallen i Stockholms Stadshus inställt. Men Sara satsar vidare på att ta Mästarbrev under 2022 och får en ny chans till den festliga utdelningen. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke.
– Det är verkligen ett inspirerande mål att jobba mot.
För Sara har det alltid varit en dröm att jobba som fotograf och nu har hon hittat rätt i sitt skapande.
– Jag vill fortsätta att skapa bra familje- och barnporträtt. Att dokumentera familjeband känns stort för mig. Jag vill se fler tavlor med familjefotografier hänga på väggarna helt enkelt.
Text: Sara Axelsson