Till Mora kommuns webbplats
Till Mora kommuns webbplats

MORAKNIV MED SKÄRPA

Att tillverka riktigt bra knivar är en komplicerad process, från pressning och härdning av stålet till slipning och polering av kniveggen. Sedan 130 år producerar Morakniv kvalitetsknivar till hela världen. I Mora erbjuds slipning under knivens livsresa.

En Morakniv är alltid tillverkad i Mora. I byn Östnor ligger knivfabriken Morakniv som producerar och exporterar knivar till hela världen. Själva härdningsprocessen är en företagshemlighet, då det är just den som ger stålets unika kvalitéer som skärpan, styrkan och flexibiliteten. Varje år slipas fler än
5 miljoner knivar maskinellt i robotceller och varje dag poleras 20-25000 knivar. När knivarna lämnar fabriken lämnas anvaret till användaren att hålla kniven vass och säker.

– Tar du väl hand om din kniv så håller den ännu längre. Olika knivar är olika känsliga för de situationer du använder dem till, säger Mikael Helgesson som ansvarar för knivslipningen på Morakniv Concept Store.

– Nu har vi lyft vi fram vår knivslipning och lasergravyr ur kulisserna och kan exponera hantverket direkt i butiken, säger Mikael Helgesson.

Knivslipning och lasergravyr

Här kan man följa hur knivslipningen går till, från grovpolering till finpolering som ger en riktigt spegelblank yta.

– En vass och välskött kniv både skär bättre och är säkrare att använda.

Relationen mellan stål och vinkel på eggen är det som styr knivens skärande egenskaper.

 – Slipa knivarna proffesionellt 1-2 gånger per år om de används frekvent. Däremellan håller man skärpan med slipstål, säger Mikael.

Även lasergraveringen är nu synlig i showroomet vilket gör att många inspireras att gravera sina knivar.

Med olika typnitt och en mängd olika symboler kan man skapa en personlig avsändare. Bröllopsringar, tomtar, jakt och fiske är populärt.

– Att gravera en kniv går mycket snabbt, så vi kan erbjuda gravering direkt vid försäljningen.

Många nyheter under året

I butiken inspireras man av företagets 130 åriga historia och nya produkter som årligen lanseras.

– Våra knivar är på många sätt starka symboler för orten. Därför är det självklart för oss att det ska finnas en möjlighet att se och köpa våra produkter i Mora där de tillverkas, säger Gisela Vikström som är butikschef på Morakniv Concept store.

Här finns Moraknivs sortiment uppdukat med alltifrån köks- och hantverksknivar till olika äventyrsknivar.

– Vi har några kollektioner som endast kan köpas i Mora och på vår webshop. Detta är en strategi för att skapa attraktion till platsen. När man är på besök i Mora ska man passa på att köpa med sig en Morakniv, säger Mikael Helgesson.

Många nyheter under året

Under året har flera produktnyheter lanserats, bland annat en ny kollektion scoutknivar. Scoutknivarna introducerades för nästan hundra år sedan och har för många varit en självklar del av uppväxten med många äventyrsminnen.

Morakniv Scout 39 är designad med mindre skaft för att passa yngre personer. Den finns i två varianter, den ena med spets och den andra utan.

– Det är ett säkert alternativ för barn i den yngre åldern, säger Mikael.

De betsade kulörerna har döpts till Blueberry och Lingonberry, för att stärka kopplingen till outdoorsegmentet.

Nya färgpaletter

Moraknivs klassiska hantverksknivar Morakniv Basic har sedan 2016 årligen producerats i limiterade upplagor med olika färger.

– Att lansera nya färger skapar ett nyhetsvärde och många samlar på de olika färgerna. För 2022 är färgen för Morakniv Basic Dusty Blue och Dark Grey. Årets färg för 2023 lanseras den 2 mars och är inspirerad av Zorngården, avslöjar Mikael.

Specialutgåva

Knivarna Garberg & Kansbol i Dala Red Edition är en färsk specialutgåva som
exklusivt kommer att säljas i Morabutiken och på morakniv.se. Den lyfter fram
Moraknivs karaktäristiska rödfärg och dess långa röda tråd genom historien.

– Från början var skaftet av obehandlad vanlig björk, spillbitar från timmerslädstillverkningen. Senare blev lackerad masurbjörk det självklara materialet till de mer påkostade knivarna men när masurbjörken blev en bristvara återgick man till vanlig björk och för att få den att likna mahogny betsades skaften med en rödaktig färg innan de lackades. När produktionen steg övergavs betsen och skaften målades istället med en mörkröd färg som efterhand dök upp i många olika nyanser, berättar Gisela.

Reservdelar

Även om Moraknivs noggranna och genomtänkta produktion lägger en stadig grund för knivens hållbarhet, kräver alla knivar ett visst mått av underhåll och omtanke.

– Våra knivar är gjorda för att hålla länge och ska kunna användas om och om igen. Vi har tagit hit reservdelar till butiken för att man ska kunna behålla sin kniv om något händer. Det är en service vi vill hålla och på så sätt blir ditt knivköp både ekonomiskt och miljömässigt hållbart, avslutar Gisela.

Tex & foto: Sara Axelsson, Spira Studio AB

Uppdaterad: 31 januari, 2023
searchchevron-downexternal-linkbarscross