Varumärket Mora

LIA LARSSON alltid på väg

Lia Larsson är stjärnskottet från Mora som med raketfart dansat sig in på Sveriges musikscen. Med trygga fötter i dansen och en stor nyfikenhet kastar sig 23-åringen ut mot nya äventyr.

Från att aldrig ha sjungit på scen till att stå på Allsång på Skansen, sommarturnera och tävla i Melodifestivalen inom loppet av 1,5 år. Ja, vad hände egentligen?
Olivia Larsson Kind är Moratjejen som under flera år byggt upp sitt varumärke Lia Larsson på plattformen TikTok och sociala medier. Som fjortonåring började hon på skoj att filma och redigera dansvideos för sin egen skull. När hon började lägga ut inlägg för andra var hon redan rutinerad.
Dansen har varit hennes stora intresse genom uppväxten, från balett till disco och hip hop. M&M dansskola har gett många barn och ungdomar fina möjligheter att bli duktiga dansare, med allt från teknik till att lära känna trygghet, glädje och energi i dansen.
– Maria och Magnus har varit fantastiska danslärare, från början var jag en blyg tjej som inte ville vara utan min mamma på träningen.

TikTok - profil

Genombrottet på TikTok kom i slutet på gymnasiet under pandemin.
– Alla skulle ju studera hemma och jag var rätt uttråkad när vi inte fick gå i skolan. Det blev naturligt att jag började filma mer. Jag ville testa att få fler följare och min plan var att lägga ut 1 video om dagen.
Det visade sig vara en lyckad strategi.
Genom en mix av planering och spontanitet tillsammans med låtar som trendande gav resultat. Vissa klipp gav hundratusentals visningar och i slutet av sommaren nådde hon 10 000 följare. Föräldrarnas medverkan i klippen har utan tvekan bidragit till kontots popularitet.
– Följarna verkar gilla när mamma eller pappa hoppar in.
Lia är noga med att variera sina klipp, från att visa smink till att köra skoter och bil. Alltid med samma positiva energi.
– Jag känner mig fri på min egen TikTok sida, jag gör som jag vill och har inga krav. Huvudsaken är att jag bjuder på mig själv, är glad och positiv.
Men hon blir aldrig klok på algoritmernas hemligheter.
– Jag vet fortfarande inte vad som funkar. Det kan vara svajigt under perioder, men att vara spontan verkar fungera. På nyårsafton för två år sedan filmade jag och mamma i garaget, den fick 45 miljoner visningar.

Lia Larsson på Kyrkogatan i Mora

Musikgenombrott

Hösten 2022 var Lia etablerad på sociala medier och hade via en mediebyrå samarbeten med olika företag. Det var därifrån frågan kom om att spela in en låt för ett skivbolag.
Hon fick ett SMS med frågan ”Kan du sjunga? ”. ”Nej det kan jag inte. Jag kan inte sjunga och ska inte sjunga” var hennes omedelbara svar.
– Jag är så pass musikalisk att jag hör att det inte blir bra, jag hittar inte de rätta tonerna.
Hon tackade först nej men blev snabbt övertalad. Hon fick låten skickad till sig samma kväll och dagen efter stod hon i en studio i Stockholm. Det var där och då succéhiten ” Va sa ’ru” skapades.
– Producenten var så snäll och fick mig att känna mig trygg framför mikrofonen.
Med hjälp av tekniken gick det att putsa till tonerna och Olivia kunde lämna studion. Några timmar senare var hon tillbaka i Mora för att repetera som dansare för julshowen Midvinterblot på Tomteland.

Första låten en succé

Låten skulle senare komma på Spotify och Olivia hade inga förhoppningar.
– När låten släpptes visste jag inte om den var bra eller dålig. Jag var mest bekymrad att folk skulle tycka att jag var pinsam.
Att debutsingeln skulle bli 2022 års mest strömmade nya svenska jullåt blev en chockartad överraskning. I början på december hade låten 3,9 miljoner streams.
Efter succéstarten blev det snabbt en uppföljare med låten ”Banka banka” med 8 miljoner streams i januari 2023.

Sommarturné

Sen gick det undan. Inför det nya året hade hon tagit steget att satsa fullt ut på musiken och sina sociala medier. Träning med sångcoach och att spela in nya låtar stod på agendan. En sommarturné med 14 spelningar ingick i upplägget med skivbolaget.
– Första spelningen var i Köping, sen blev det en turné runt om i Sommarsverige. Det var fantastiskt kul, som att åka på en resa och hänga med sina vänner. Att upptäcka olika platser i Sverige är en stor del av upplevelsen.
– Det kändes fantastiskt att se alla fans som följer mig digitalt. Det är otroligt vilken superkraft det är att göra någon glad. För mig är det viktigt att ge fansen tid.

Allsång på Skansen

Mitt i sommaren kom nästa överraskning med förfrågan om att sjunga på Allsång på Skansen med Lasse Stefans.
– Jag fick veta det en månad innan och kunde omöjligt säga nej.
Nu var det dags att steppa ur "the-comfort-zone" ytterligare en gång. Från en säker studio till live-uppträdande och TV-produktion med hela Sverige som publik.
– Det var en otrolig upplevelse som har fått mig att växa. Att våga anta en utmaning som känns riktigt läskig och sedan faktiskt klara av det. Man hinner ångra sig hundra gånger innan man kliver ut på scen. Men Lasse Stefans tog hand om mig på ett tryggt sätt.

Årets Moraprofil

I höstas blev hon uppmärksammad vid Moragalan och utsedd till Årets Moraprofil.
– Det kändes stort och jag är väldigt stolt över utmärkelsen, att det jag gör har betydelse för Moras varumärke.

Sång & writing camp

Nästa stora utmaning att tävla i Melodifestivalen kom efter ett sång- och writing camp i Malmö. Via skivbolaget blev hon delaktig med framstående låtskrivare, artister och producenter i syfte att producera nya låtar. Återigen ställdes Olivia inför något helt nytt.
Många låtskrivare hade aldrig skrivit EPA-dunk, så tillsammans fick de hitta orden och den rätta känslan. Under tre intensiva dagar skrev de sex olika låtar.
– Jag lärde mig otroligt mycket och allt var en häftig upplevelse för mig.

Melodifestivalen

I november 2023 kom beskedet att hon skulle vara med i Melodifestivalen med låten 30 km/h.
– Det är omöjligt att säga nej nu, tänkte jag.
Det blev veckor med förberedelser, koreografi, repetetioner och nya moment att lära sig. Hon skulle inte bara sjunga och dansa, utan lära sig att titta i rätt skärm också.
Mello-veckan blev väldigt intensiv, där hon konstant var på väg från det ena till det andra. Det fanns inte tid för reflektion. När hon skulle repetera med publik behövde hon tänka bort situtationen.
– Jag föreställde mig att det skulle vara en dans till TikTok. Jag kunde vila i tryggheten att när jag dansar vet kroppen var den ska.
När det väl blev skarpt läge med TV-sändning var hon inte så nervös, hon följde sin plan.
– Efteråt var jag så lättad. Att allt hade gått bra och att jag klarade av framträdandet. Jag hade inget krav på placeringen utan det viktigaste var att känna mig nöjd. Och det kändes verkligen jättebra. Att familjen fanns på plats betydde allt.

Alltid på väg

Raketkarriären har varit omväldigande och livet som artist är stundtals mycket stressigt. Återhämtningen finner hon hemma i Mora, i hennes lilla hus, i naturen och tillsammans med familjen. Nu är sommarturnén igång igen och det är full fart med resor och olika event.
– ”Hot Hot Amore" heter min nya låt som släpps den 19 juni. Jag hoppas publiken kommer att älska den lika mycket som jag gör.

TEXT SARA AXELSSON / FOTO MATS HALLIN

Uppdaterad: 4 juli, 2024
Facebook Twitter Linkedin