Mora kaffestuga är mer än ett klassiskt fik, det är en institution och en mötesplats i Mora. I år är det 100 år sedan Lydia Romson öppnade det anrika caféet och grundtanken är den samma nu som då – att göra allt från grunden.
Inför öppnandet annonserade Lydia Romson i lokaltidningen att hon den 22 oktober 1921 skulle öppna Mora kaffestuga på Kyrkogatan. Där skulle det serveras hembakat bröd, kakor och tårtor på plats samt på beställning. Det visade sig bli startskottet för en numer 100-årig institution i Mora, fiket som i folkmun kallas ”kaffestugan” och som ligger på gågatan.
– Det har alltid varit en samlingspunkt, folk har alltid träffats här. Det är ett speciellt ställe helt enkelt, säger Maria Ekebris Lind.
Hon tog över det anrika caféet 1985 tillsammans med sina föräldrar. Några år senare anslöt brodern Peter Ekebris och sedan 1997 driver syskonen Kaffestugan tillsammans.
– Vi har haft det i 36 år men det är svårt att förstå vad de åren tagit vägen. Tiden har gått snabbt.
– Vi är de femte ägarna som har det här stället. Först var det Lydia Romson, sen Gröndal, sen Karlsson och så Bender innan oss. Det är roligt att det legat på samma ställe hela tiden, även fast det växt och blivit större och större.
Grunden är densamma idag som för hundra år sedan: hembakat och hemlagat.
– Vi gör verkligen allt från grunden, vilket är ovanligt idag. Vi i bageriet börjar klockan fem på morgonen. Då kör vi igång ugnen och stoppar in det som är färdigjäst, berättar Susanne Ekebris, som arbetat i bageriet i många år.
Bakom Kaffestugans välfyllda diskar med bakverk, bröd, smörgåstårtor och lättare maträtter döljer sig ett väloljat maskineri.
– Totalt är vi 16 som arbetar i verksamheten och flest är bakom kulisserna och bakar och lagar det som serveras och hämtas på beställning. Förutom att baka allt gör vi alla dressingar och röror själva, det tar sin lilla tid, säger Maria.
I bageriet tillverkas bröd, bullar, kakor, kondisbitar, bakelser, tårtor, smörgåstårtor och allt annat som hör hemma i ett klassiskt konditori.
– Vi har mycket klassiska bakverk, folk gillar det, även om vi så klart hänger med och tar in lite nya grejer. Men det är klassikerna som är mest populära. Har vi till exempel in petit chouxer en dag så är det väldigt uppskattat.
Under förra hösten gick 100-åriga Kaffestugan igenom ett stålbad när pandemin slog hårt mot verksamheten.
– Det var tufft men vi tog oss igenom det, mycket tack vare det stöd vi fick av lokalbefolkningen som stöttade oss otroligt mycket. Det var rörande att se.
Under våren, sommaren och hösten repade sig Kaffestugan lagom till sitt 100-årsjubileum den 22 oktober, på dagen 100 år efter att Lydia Romson öppnade för första gången.
– Det blev ett fantastisk firande. Vi är så tacksamma över att vi gör människor glada genom att umgås och fika. Det är det bästa med det här jobbet, säger Maria Ekebris Lind.
TEXT & FOTO SOFIA JEMTHANS