Varumärket Mora

All teknik under ett tak

Med bakgrund inom DJ och dansbandsmusik till prisbelönta teknikföretagare. För bröderna Örjan och Mikael Eriksson på Amtech har intresset för teknik alltid varit drivkraften för deras verksamhet. Från produktion av utrustning för musikscenen till dagens moderna teknikföretag med allt inom ljud, ljus, bild, data och nätverk.

Amtech är idag en av mellansveriges största företag inom sitt segment med kunder över hela landet. Det började i Älvdalen på 80-talet då Per-Åke Olsson tillsammans med Örjan och Mikaels pappa, Bengt Eriksson, först startade Amtech.
– Pappa hade en historia inom Hagström och de fokuserade på bland annat högtalare och mixerbord för musikindustrin och då framförallt dansband. De flesta dansband under 80- och början av 90-talet använde Amtech musikanläggningar, berättar Örjan.
Dansbandseran dalade och 1993 startade Örjan och hans pappa om och utökade med bland annat försäljning av datorer till företag och kommunen. 1997 anslöt även brodern Mikael till företaget.
– Örjan och jag kompletterar varandra i våra kompetenser vilket skapade en bra grund för Amtech att utvecklas vidare, säger Mikael.

Flytt till Mora

Att utöka verksamheten till Mora blev nästa steg i utvecklingen och samtidigt breddades utbudet och tjänsterna. Idag är Amtech ett komplett teknikföretag med utrustning och kompetens för allt inom ljud, ljus, bild, data och nätverk. Förutom Örjan och Mikael arbetar ytterligare fem personer i bolaget idag.
– Vår strategi har hela tiden varit att återinvestera i företaget och växa sakta vilket varit en framgångsrik väg för oss, säger Mikael.
I november förra året flyttade man verksamheten igen, denna gång till stora lokaler på Tuvan.
– Vi har varit trångbodda ett tag och haft vårt lager på ett annat ställe i Mora. Med flytten har vi nu hela vår verksamhet samlad vilket effektiviserar arbetet. Dessutom äger vi idag lokalerna vilket skapar fler utvecklingsmöjligheter, berättar Örjan.

Amtech Studios

En idé som kunde förverkligas tack vare de nya lokalerna är "Amtech Studios". En komplett studio med ljud, ljus, bildskärmar, kameror och övrig teknik har byggts upp med möjlighet att enkelt kunna livestreama exempelvis konsert, bolagstämma, möten och dylikt i större eller mindre skala.
– Efterfrågan har funnits redan tidigare på denna typ av lösning och med den pandemi vi befunnit oss i det senaste året har behovet växt ytterligare, berättar Örjan.
– Studion fungerar också som ett showroom för många av våra tekniska produkter. Fler företag vill idag ha riktigt bra tekniska och digitala lösningar och vi har nu möjlighet att visa upp utbudet på ett annat sätt, säger Mikael.

Göteborgsoperan, brandstation och Vasaloppet

Amtech har ett brett spektrum av kunder och jobbar både med tillfälliga evenemang och fast installerade tekniska lösningar. Man har levererat teknik till bland annat Göteborgsoperan, Malmö Arena och Globen. Företaget samarbetar med Vasaloppet sen många år gällande ljud, ljus och bild under arrangemangen. Till Moras nya brandstation skapade Amtech de tekniska lösningarna för nätverk och konferensrum, ett arbete man fick pris för.
– Vi tilldelades Novumpriset för Årets projekt 2020 för vår insats på Mora Brandstation vilket naturligtvis var otroligt roligt och inspirerande, berättar Mikael.
Utvecklingen inom teknik går fort och Amtech utbildar sig kontinuerligt för att vara uppdaterade. Man har också certifierade tekniker inom många områden.
– I vår bransch måste man vara lite av en problemlösare och hela tiden vilja lära sig, säger Mikael.
– Vår styrka är vår bredd, och att viälskar teknik! Vi har stor kompetens inom hela teknikområdet och utrustning för de flesta behoven. Att kunna erbjuda företag och privatpersoner, allt inom teknikområdet ”under ett tak” är en målsättning för oss, avslutar Örjan.


TEXT: LINN LÖFMAN / FOTO: SARA AXELSSON

Uppdaterad: 16 april, 2021
Facebook Twitter Linkedin