Varumärket Mora

”Alla som vill kan lära sig åka skidor”

I Mora finns vinteräventyret alltid nära, inte minst på längdskidor. Vasaloppshjälten Staffan Larsson inspirerar varje vinternya skidåkare att upptäcka glädjen i spåret.

- Mora är oslagbart om du vill få en vinterupplevelse på längdskidor, säger Staffan Larsson.

Varje vinter vallfärdar tiotusentals skidåkare till Mora för att åka något av loppen under Vasaloppsveckan. Många väljer också att åka till Mora på träningsresa inför sitt Vasalopp. Morasonen och Vasaloppsvinnaren Staffan Larsson är en av arrangörerna som erbjuder träningsresor till Mora. Han märker av ett allt större intresse för längdskidåkning.

– Jag försöker visa mina gäster att skidåkning inte bara är slit, det är en upplevelse både i och utanför spåret. Där kan Mora verkligen leverera, säger Staffan Larsson.

I Mora finns flera boendealternativ och gott om butiker och restauranger. Samtidigt börjar skidspåret mitt i Mora, därifrån kan man åka ut på Vasaloppsspåret och vidare till Mora skidstadion. Spårsystemet sträcker sig hela vägen upp till de idylliska fäbodarna i Norra Garberg.

– Det här är helt unikt. På Vasaloppsarenan gör konstsnön att det finns säkra spår från november. Sen har vi Norra Garberg som är ett riktigt vinterparadis. Där finns vedeldad bastu med källvatten i en klassisk fäbodmiljö, dit försöker jag alltid ta mina gäster, berättar Staffan.

Det var i Norra Garberg som Staffan Larsson ofta tränade för att förverkliga sin dröm om att en dag vinna Vasaloppet. Efter att ha varit nära flera gånger lyckades han nå sitt mål 1999. Efter karriärens slut 2005 bestämde han sig för att börja arrangera Vasaloppsläger.

– Alla som vill kan lära sig åka skidor. Men för att det ska bli kul att åka skidor behöver man lära sig att våga glida på skidorna och använda hela kroppen. Många lär sig detta på lägren och blir snabbt mycket bättre. Då blir de inspirerade att åka ännu mer.

Vad har du för tips till den som besöker Mora men inte vill åka skidor?

– Jag tycker alla ska åka skidor, skrattar Staffan, men tillägger:

– Men det är också fantastiskt att åka långfärdsskridskor på Saxviken eller Orsasjön. Det kan jag verkligen rekommendera.

Uppdaterad: 1 mars, 2023
Facebook Twitter Linkedin