Varumärket Mora

Att glida på vinterisen

Fart, stillhet och naturupplevelse. Långfärdsskridskor är en växande friluftsaktivitet i Sverige och även i Mora upptäcker fler och fler de fina isarna. Orsa-Mora Skating är föreningen som ser till att vi får fina plogade banor på Saxviken i Siljan och Orsasjön.

När isen lägger till är ju naturligtvis väderberoende men redan i november brukar man kunna åka skridskor på mindre sjöar norröver i kommunen. Från januari är normalt banorna på Saxviken och Orsasjön plogade och i gång.
Henk Noback, ordförande och aktiv i föreningen berättar:
– Jag har åkt mycket på många platser och vi har fantastiska förhållanden för långfärdsskridskor här. Banan i Saxviken är en av de mysigaste jag testat med ett unikt läge mitt i centrum. Slingan på Orsasjön är en av de vackraste med en inramning av bergen och storslagna vyer.

Aktiviteter och turer

Under skridskosäsongen anordnar Orsa-Mora Skating en hel del aktiviteter samt turer med ledare i samarbete med Friluftsfrämjandet. Tipspromenad på banan i Saxviken, Sylvesterskrinnet på nyårsafton i Grönklitt, Motionstävlingen Siljansskrinnet i februari och Skolskridskodagen för elever på Moras och Orsas skolor är ett par exempel.
– Alla turer och aktiviteter annonseras på vår hemsida och facebook. Det är också där man ska hålla koll upp-dateringar om isens kvalitet då förutsättningarna kan förändras snabbt säger Henk.

Prova på

Vill man testa långfärdsskridskor och inte har egen utrustning ska man söka upp skridskovagnen som föreningen har ute vid banorna 10-15 gånger per vinter. Här kan man hyra skridskor och även få lite tips för att komma igång.
– Vi vill att fler ska upptäcka tjusningen med skidskor och att hyra ett par är perfekt när man vill testa. Som nybörjare behöver man inte känna sig osäker på isen om man åker våra plogade banor. Där mäter vi alltid isen och kör med tunga fordon så vi vet att det håller berättare Henk.
– Vill man sedan skaffa egen utrustning så är skridskoåkningen ingen dyr materialsport. Som vuxen köper man ett par skridskor som man sedan kan ha så länge man vill åka. Många använder också sina vanliga längdskidpjäxor och köper bara till medarna.

Tävlingar, aktiviteter och turer anordnas av Orsa-Mora Skating

Frihetskänsla

Att glida fram på isen ger en enorm frihetskänsla.
– Det kan ta lite tid och övning att få in snitsen men när man får till balansen och tyngdöverföringen så är det en härlig kombination av fart, stillhet och naturupplevelse. Jag tycker också att skridskoåkning är väldigt socialt, man kan glida fram bredvid varandra och prata. Jag hoppas ännu fler tar chansen att testa långfärdsskridskor och våra banor i vinter avslutar Henk.

TEXT / LINN LÖFMAN, FOTO / ORSA MORA SKATING


Uppdaterad: 11 januari, 2021
Facebook Twitter Linkedin