Varumärket Mora

Bli en bättre skidåkare i Mora

I Mora finns unika förutsättningar för längdskidåkning. 120 km
välpreparerade spår varav 26 km eljusspår i direkt anslutning till centrum via Vasaloppsspåret. Snösäkra Norra Garberg och sparad snö i Hemus möjliggör tidig skidåkning. Ett tränings-läger i Mora är både en rolig och utvecklande upplevelse.

Aktiv Sport och VasaSvahn är i dagsläget de största aktörerna när det gäller träningsläger för längdåkning i Mora. Upplägget är att under en långhelg få lära sig mer om teknik, utrustning och valla under ledning av Sveriges främsta skidexperter.

Vasaloppsvinnare

Staffan Larsson, IFK Mora åkare och välkänd för de flesta längdintresserade i Sverige. Han har flera framskridna placeringar i Vasaloppet, bland annat en seger från 1999. Många minns också Staffans lopp 1994 då han som föregångare till dagens elitåkare på långlopp stakade de 9 milen, med ett skadat ben, och slutade 5a. Staffan driver sedan 2006 Aktiv Sport med fokus på träningsläger för längdåkning samt vallaservice. Han arrangerar även friskvårdsaktiviteter både sommar och vinter i Vasaloppsarenan och den kringliggande Moraterrängen.
– Min drivkraft är att få dela med mig av mina erfarenheter och kunskap och se framsteg och utveckling hos andra berättar Staffan. Jag brinner också för bygden, Mora har fantastiska förutsättningar för längdskidåkning och jag vill att fler ska få chansen att upptäcka det.

Från elitåkare till expert

Mattias Svahn kom till Mora som 20-åring för studier på Mora Folkhög-skolas skidlinje. Han trivdes så bra att han blev kvar för fortsatt satsning på skidåkningen fram till 2006. Flera fina placeringar i framförallt långlopp har det blivit under karriären. När elitsatsningen lades på hyllan klev han istället in i TV-världen och har sedan 2007 jobbat som kommentator, åkande reporter med mera för SVT. 2009 startade han VasaSvahn som förutom skidteknikläger erbjuder valla- och drickaservice under Vasaloppsveckorna.
– Jag gillar verkligen mötet med människor och att se utvecklingen hos våra
lägerdeltagare. Att få jobba med sitt intresse och bidra till människors välmående och förbättra folkhälsan är otroligt inspirerande, säger Mattias.

Bo bra och ät gott

Träning med hög kvalitet och duktiga instruktörer är givetvis grunden i lägren hos både Aktiv Sport och VasaSvahn men att bo bra, äta gott och ha fina möjligheter för materialvård, vallning och umgänge under lägret är minst lika viktigt.
– Vi samarbetar med Mora Parken, berättar Staffan. Här bor man bekvämt i hotellrum eller lägenheter och kan åka skidor i Vasaloppsspåret från dörren.
– Mora Hotell i centrum är vår bas, med Vasaloppsspåret en kort promenad bort. Ett anrikt hotell där vi även har gott om utrymme för valla, föreläsningar och liknanden, säger Mattias.
I lägren ingår alltid helpension för att man som deltagare ska kunna fokusera på träningen, materialet och upplevelsen.

Alla kan utvecklas

Ett träningsläger passar alla oavsett om man är nybörjare och vill komma igång med sin åkning eller är en duktig åkare som vill förbättra tider, det finns alltid teknik att utveckla. På lägren delas man upp i grupper och får coachning som passar utifrån sin nivå.
– Genom åren jag har hållit läger har det skett en förändring bland deltagarna. Idag är det ungefär jämt fördelat av män och kvinnor och stor spridning i åldrar och nivå. Träningen är viktig men umgänget och upplevelsen en lika stor del berättar Mattias.
– Jag har sett samma tendens säger Staffan. Vi har idag en stor bredd på våra deltagare och många kommer också tillbaka år efter år, man vill fortsätta utvecklas men också uppleva skidåkningen och en aktiv semester i Mora.

En lägerhelg

Aktiv Sport och VasaSvahn har lite olika erbjudanden och paket i sitt utbud men en klassisk lägerhelg har ungefär samma beståndsdelar hos båda.
– En uppskattad avslutning på alla våra läger i januari och februari är att hänga med på ”Buss ut i Vasaloppsspåret”, för en fin skidtur tillbaka till Mora med drickaservice i kontrollerna och upplevelsen av Vasaloppskänslan på riktigt, berättar Staffan.
Möjlighet finns att boka på ett extra dygn för egen skidåkning om man vill maxa sin träningshelg. Instruktörerna är, förutom Staffan och Mattias själva, andra duktiga skidåkare med stor erfarenhet av att se och kunna förmedla teknik.

Snögaranti

Aktiv Sport har premiärlägret 19-22 november medans VasaSvahn kör igång 3-6 december. Därefter rullar lägren under framförallt december och januari. Genom sparad snö är det snögaranti i Mora från 8 november, så redan då kan man boka sitt eget boende och njuta av skidåkning i härlig miljö.
– Mora erbjuder fantastiska möjligheter för skidåkning, oavsett nivå. Vi har tre unika områden här: Vasaloppsspåret känner de flesta till men också Norra Garberg som är ett snösäkert och riktigt fint skidområde. Dessutom 26 km elljus-spår som ger alla förutsättningar för bra längdträning säger Staffan.
– Ta chansen att bli en bättre skidåkare, men också uppleva naturen och det härliga umgänget som ett tränings-läger i Mora ger, avslutar Mattias.

TEXT LINN LÖFMAN / FOTO: VASASVAHN, AKTIV SPORT

Uppdaterad: 27 november, 2020
Facebook Twitter Linkedin