Silwagården är en av pärlorna att besöka runt Mora i sommar. På Sollerön har Isabella & Magnus skapat sina drömmars plats med en växande trädgård. Sommartid öppnar de upp för besökare att njuta av spirande blomsterflora, café och gårdsbutik med smaker från egen skörd.
Isabella Neyman och Magnus Skogs är paret som båda bar på en dröm med gård och djur när de träffades för tio år sedan. De började direkt söka efter ett boende tillsammans med plats för hästar och odling. Ett halvår senare stod de med nycklarna till huset i byn Utanmyra på Sollerön.
– Höns och Magnus chili-plantor flyttade in först. Vi drog igång renoveringen av huset direkt och hade inget vatten och inget kök till en början, säger Isabella.
Under 10 år har tempot varit högt, byggprojekt har pågått samtidigt både ute och inne.
– Våra egna drömmar fick näring när vi tillsammans började förverkliga dem. Lite galenskap har effekt också, när ena säger ”jag vill ha ett växthus” kontrar den andre med ”jag vill ha en damm”.
– Vi ville odla mycket ätbart och när Magnus slumpmässigt började sätta ut plantor fick jag springa efter och flytta dem enligt min plan för köksträdgården.
Träden utgör strukturen i trädgården och har varit utgångspunkten att bygga vidare på. Nu finns det grusgång, pergola, damm, lekstuga och växthus.
– När vi köpte gården fanns förutom träden ett löjtnantshjärta, en kärleksört och två olika rosor. Nu har rosorna fått nya platser och sällskap av hundratals andra arter.
Stilen är en blandning av engelsk trädgård och ”mormors trädgård” med en harmonisk färgskala. Trädgården är rik på sorter, det är få saker de inte har provat att odla.
– Det är en rikedom att alla vackra äppelträd och körsbärsträd står kvar, det är svårt att hinna med så fina träd under en livstid. Jag älskar våra äppelträd, vi har femton olika sorter och alla är heliga för mig.
Isabella uppskattar alla olika faser under odlingssäsongen. Från planeringsstadiet och de förväntansfulla första frösådderna till den generösa skördetiden på sensommaren.
– Man får ha i beräkningen att misslyckas, det är en del i utvecklingen. Det kan bli mycket frustration, men man får påminna sig om att det ska vara luststyrt.
Höjdpunkten är i augusti när hela trädgården är en färgfest.
– Doften av fukt och lummiga rabatter som står i sin fulla prakt är en oslagbar upplevelse.
Det ståtliga växthuset på 60 kvadratmeter byggdes för två år sedan med gamla fönster.
– Det har varit ett pussel att få ihop det med återbrukstanken. Jag har samlat fönster länge och försökt få fönstren att överensstämma med min ritning.
För två år sedan öppnade Isabella och Magnus upp Silwagården för besökare.
– Det fanns med i våra planer från att vi flyttade hit och har varit en drivkraft i vårt trädgårdsarbete.
Med rådgivning från NyföretagarCentrum kunde deras idé förverkligas, produktionsköket byggas och företaget Silwagården formas.
– Vi har fått jättebra hjälp med allt man måste tänka på när det gäller livsmedelsproduktion och servering. Det är många regelverk att ha koll på. Inte minst har allt stöd kring företagande som affärsplan, ekonomi, försäljning och marknadsföring varit värdefull.
I gårdsbutikens skafferi finns chilisås, marmelad, must, honung och saft producerat på Silwagården.
– Allt som vi säljer är från trädgården med bär och frukter som till exempel jordgubbar, krusbär, vinbär, körsbär, havtorn, plommon, paradisäpplen, rabarber och amerikanska blåbär. Vi har även exotiska frukter som minikiwi, persikor och vindruvor.
– Magnus har haft sina chilisåser till försäljning under många år och har nu utvecklat nya smaker.
I gårdsbutiken finns även en liten loppis och produkter som passar för ett trädgårdsliv.
Silwagården har öppet för alla enstaka gånger under sommarhalvåret. Då engageras hela familjen i förberedelserna.
– All hjälp vi får är ovärderlig, min mamma ställer upp i alla lägen.
Däremellan arbetar de med event och bokningar. Ett koncept som står på agendan är ”Afternoon Tea i Dalasmaker”.
– Det vi kommer att servera är skördat i vår trädgård eller från skogen. Vi är miljömedvetna och vill med förbokningar planera bakning och produktion för att undvika svinn. Dessutom vill vi behålla den rofyllda känslan av att vara här, vi har ju ett begränsat antal platser.
Det går även att boka Silwagården för egna event, högtider eller festligheter. Från babyhower och dop till vigsel och kalas. I sommar väntar en vigselbrunch och gästerna kommer att få njuta exklusivt i både trädgård och växthus.
– Många fascineras av att se lyckade odlingar med alla dofter och färger. Det kan bli en fin upplevelse att besöka oss för de som inte har en egen trädgård. Vi uppskattar verkligen att se hur mycket vårt paradis betyder för andra.