Till Mora kommuns webbplats
Till Mora kommuns webbplats

Britta i Dalarna - modern Kurbitskonstnär


Med skaparlust, passion och stolthet gav Britt-Marie Nilsson kurbitskonsten nytt liv för femton år sedan. Genom sitt
varumärke Britta i Dalarna bidrar hon till att hålla Dalarnas kulturarv levande, inte minst genom att vara en inspiratör för andra formgivare samt att hon använder penselhantverket i många nya sammanhang.

För Britt-Marie Nilsson har hantverks-traditioner alltid legat henne nära.
Uppvuxen i Nusnäs började hon som 12- åring att måla dalahästar vid dalahästtillverkningen i byn. Kurbitsmåleriet lärde hon sig av Klas Hanspers i Nusnäs.
– Genom att måla på fri hand utifrån bestämda regler, lärde jag mig hantverkets grunder ordentligt.
Alla timmar med pensel och färg gav henne hantverksskicklighet men hennes kreativitet ville mer. Lusten att skapa egna mönster och tanken att utveckla kurbitskonsten bubblade inom henne. Hos bokstavskonstnären Lars Laurentii i Stockholm fick hon grunden till sin kalligrafi.
– Jag ville höja statusen på Dalarnas fina penselhantverk och få nästa generation att inse vårt unika hantverksarv. Att använda historien för att skapa nutidskonst är min styrka.

Eget uttryck med stilrena former

2006 hade hon arbetat fram ett eget uttryck där kalligrafi och kärleken till folkmusik flätades ihop med kurbits i stilrena former.
Efter en utbildning i kreativt entreprenörs-skap startade hon företaget Britta i Dalarna 2008, med visionen att utveckla och lyfta Dalarnas kurbitsmåleri.
– Tanken har alltid varit att vår fina folkkonst ska överleva och för mig var det rätt tid att våga att satsa.
Det första uppdraget var att formge ett modernt kurbitsbroderi för Mora Hemslöjd och sedan började uppdragen trilla in.
Sedan dess har det varit ett konstant skapande med penseln i handeln.

Kollektioner med kurbitskonst

I ateljén hemma på gården i Noret pågår det alltid flera uppdrag samtidigt. Många idéer, skisser och externa uppdrag slåss om Britta kreativa tankar.
– Jag har alltid någon ny produktidé på gång. Passar mönstret på en kudde, en väska eller både och, funderar hon högt.
I de egna kollektionerna finns hennes kurbitskonst på tavlor och inrednings-produkter för hem och trädgård. Här finns även Brittas egna tolkning av Dalahästen i grafiskt svart och vitt med silverkurbits.
Under somrarna brukar hon ha sommar-öppet i Kurbitsladan i Fu, en upplevelsebutik fylld av konst- och inredningsprodukter med signum Britta i Dalarna.
I sommar skulle hon fira Kurbitsladans tionde år i det gamla kvarnstallet, men
pandemin stoppade planerna även i år.
– Det känns tråkigt såklart, men jag får glädja mig åt att mina kurbitsprodukter finns på Nationalmuseum i samband med utställningen av Anders Zorn.
På Zornmuseet i Mora finns hennes produkter året runt och i sommar kommer hennes produkter även att finnas hos Anna & Anders Design, där butik, galleri och turistinformation samlas under ett tak. I webhopen brittaidalarna.se finns alla hennes produkter samlade.

Utsmyckning i storformat

Varumärket Britta i Dalarna har vuxit med uppdragen, liksom storleken på uppragen har vuxit i format. Till de senaste projekten räknas utsmyckning av Länsförsäkringars kontorslokaler i Mora med en kurbitsmålning på duk i 2,1 x 2,1 meter.
– Det är en rejäl utmaning att måla på fri hand i format av denna storlek.
En annan utmyckning är gång- och cykeltunnlarna till genomfarten i Mora som byggs just nu. Kurbitsmotivet har hon målat i skala 1:4 och är klar för att tryckas på emalj.
– Det är ett ärofyllt uppdrag och vi väntar med spänning att få se resultatet.
Dessutom är en offert är inlämnad till ett multinationellt företag och hon väntar med spänning på besked. Uppdraget är att ”branda” Sverige på företaget huvudkontor i Stockholm.
– Lyckas jag att få uppdraget blir en väggmålning med Dalarnas kulturarv på mitt sätt. Det hade varit oerhört stort.

Kurser i kurbitsmåleri

Vid några tillfällen per år håller Britta kurser i kurbitsmåleri. Man får lära sig grunderna i traditionellt kurbitsmåleri, bland annat penselteknik och att blanda färg. Stegvis går hon igenom hur man bygger en kurbits, men även här låter hon friheten ta plats.
– För mig är det viktigt att väcka intresset och att sprida min kunskap.
Deltagarna är i alla åldrar och det är ett stort intresse bland ungdomar. Många vill skapa med händerna och lära sig något nytt. Årets kurser har varit inställda, men i höst väntar nya datum.
– Jag är stolt att vara en inspiratör för att hålla kulturarvet levande.


TEXT & FOTO / SARA AXELSSON

Uppdaterad: 30 juni, 2021
searchchevron-downexternal-linkbarscross