Varumärket Mora

Business Women of Siljan

BOSS firar i höst ett år och är ett affärsnätverk för kvinnor med fokus på affärer, karriär och nätverkande. Ambitionen är att på sikt skapa ett dynamiskt, inkluderande och jämställt näringsliv. – Att inspirera andra att ta steget vidare, oavsett var i livet de befinner sig är en stark drivkraft, säger initivativtagaren Evelyn Hult.

Evelyn är tjejen med fart och driv. Uppvuxen i södra Lappland var idrott, jakt och folkrace en del av vardagen. Under gymnasietiden hade hon flyttat hemifrån, var engagerad i föreningsliv och hoppade mellan jobb inom service och sälj. Att tjäna egna pengar och klara sig själv var en frihet hon trivdes med. Alltid i farten och ständigt med den stora frågan – vad ska jag göra i framtiden?
Efter säsongsjobb i Åre, Canada och en TV-produktion i Malaysia halkade hon på ett bananskal in på ett sommarvikariat i Swedbank i Åsele. Det blev början på hennes karriär inom bankvärlden och en 10 år lång resa inom Swedbank och Sparbankerna från kassa/kundtjänst och privat- och bolånerådgivare på olika kontor till företagsrådgivare på huvudkontoret i Umeå.

Flytt till Mora

I Umeå täffade hon sin blivande man, en snickare från Mora. När deras första barn föddes började funderingarna på hur de ville bo som familj, med närhet till släkt och bra arbetsmöjligheter.
– Valet föll på Mora, och kort därefter hade vi köpt tomt i Nusnäs.
Flyttlasset gick 2016, husbygget drog i gång och hon fortsatte arbetet inom Swedbank, först i Mora och därefter inom fristående Sparbank i Rättvik. Tre år senare ville hon vidare och började hos rekrytering- och bemanningsföretaget Clockwork. Då hade redan affärsnätverket rullat ut, men i mindre omfattning.
– Bakgrunden var att jag skulle arrangera
ett event för kvinnliga företagare när jag jobbade som företagsrådgivare i Rättvik. Jag gjorde en egen undersökning av de 200 bolag i min kund-databas och upptäckte att endast 7% var kvinnliga ägare eller VD, vilket jag ville vara med och förändra till det bättre.

Affärsnärverket BOSS föds

Det blev en väckarklocka, och utifrån det började hon fundera på vikten av ett kvinnligt nätverk.
– Det är för låg representation av kvinnor i näringslivet, både som ägare och i bolagsstyrelser. Dessutom saknade jag själv ett kvinnligt forum med fokus på affärer, karriär och nätverkande. Jag vill påverka den förutbestämda struktur som finns. Forskning visar att man får en bättre dynamik och att fler kreativa idéer föds i jämställda grupper, dessutom får företagen en bättre lönsamhet på sikt. Det kan resultera att man får en helt ny målgrupp. Allt detta kommer att bidra till ett mer inkluderande och jämställt näringsliv.
Efter en tids planerande om innehåll och utformning startades nätverket i juli 2020 som en sluten Facebook-grupp.
– I slutet av november var vi 70 medlemmar och vid årsskiftet passerade vi 200. Nu är vi över 300 affärskvinnor som alla har anknytning till Dalarna på något sätt.

Mer kvinnligt ägande

BOSS verkar för att fler kvinnor ska starta, äga, driva och utveckla företag.
– Vi vill inspirera till att vi kvinnor ska äga mer - av företag, fastigheter och kapital. Vi främjar även kvinnligt ledarskap och jobbar aktivt med att utbilda kvinnor i styrelsearbete. Vår partner StyrelseAkademien Dalarna utbildar våra medlemmar i styrelsearbete med efter-följande certifiering.
– I nätverket delar vi med oss av vår kunskap, utvecklar och stärker varandra. Stort fokus ligger på kvinnor "mitt i livet" där både karriär och livspussel får utrymme att stärkas och utvecklas.
Ny plattform lanseras
I höst lanseras en fristående plattform där man som medlem får man ta del av bland annat webinars, utbildningsfilmer och möjlighet att söka rådgivning ur vårt Advisory Board. Här finns även verktyg för att bli professionell styrelseledamot.
Frukostboost med Story of life är en intervjuserie med inspirerande och drivna kvinnor ur nätverket.
– Här får man en inblick i deras karriärer, familjelivet, svårigheter och möjligheter.
Med reflektionsprogrammet BOSS connect blir två stycken matchade med varandra och får göra en reflektions-övning varje vecka.
– Här får man utbyte av varandra, då man både ger och tar.

Höstprogram

Under hösten väntar olika webinars, styrelseutbildningar och en föreläsningsserie Vem äger Siljansbygden tillsammans med partnern Leksands Sparbank.
– Vi kommer att prata om kvinnligt ägande och hur det ser ut. Om att äga kapital, hur tar du makt och kontroll över ditt liv och verksamhet!
– Även fysiska nätverksträffar står på schemat, något vi verkligen har längtat efter.

Ellinor sidekick

Som sidekick till Evelyn finns Ellinor Andersson Stridh. Hon är en del i entreprenörsfamiljen som driver Mora Bryggeri.
– Hon hjälper till med det visuella och granskar allt material, för att ge ett andra öga på det jag skapar. För mig är det också bra att få en inblick i företagares vardag. Det känns tryggt att lufta mina idéer och ha henne som bollplank. Ellinor är även en duktig eventfixare, vilket är en del av vårt arbete.

Lokal omtake

Med nätverket BOSS är ambitionen att skapa fler arbetstillfällen och att fler ska flytta till regionen.
– Jag drivs av landsbygdsutveckling, att öka medvetenheten av vilken livskvalitet det är att bo här med tid till både återhämtning och upplevelser. Här finns alla möjligheter för stora och små företagare att etablera sig. Jag hoppas att vårt nätverk kommer att bidra till framtidens näringsliv, avslutar Evelyn.

TEXT SARA AXELSSON

Uppdaterad: 7 oktober, 2021
Facebook Twitter Linkedin