Varumärket Mora

Busskungen som byggde ihop Amerika

Elton John, Diana Ross, Chuck Berry, Dolly Parton… De är bara några av alla artister som har sjungit om de mytomspunna Greyhoundbussarna under åren. Dessa har blivit en amerikansk symbol för både äventyr, frihet och flykt. Och grundaren Eric Wickman kommer från Våmhus.

Erik Wretman – även kallad ”Martis Jerk” efter familjegården i Våmhus – var son till ett jordbrukarpar i Limbäck. Redan 18 år gammal bestämde han sig dock för att söka lyckan i USA. 1905 emigrerade han, via Arizona till Hibbing i Minnesota där han jobbade som diamantborrare i en av gruvorna. Han ändrade samtidigt sitt namn till Eric Wickman.

1914, nio år efter ankomsten till USA, ville han pröva något nytt och gav sig därför på bilförsäljning. Den sjusitsiga Hupmobile han hade till salu var dock för dyr för att någon skulle har råd att köpa den, så istället började han ta betalt för att skjutsa gruvarbetare till jobbet – en verksamhet som snabbt blev hans huvudsyssla.

Eric Wickman tog efter hand in fler delägare i bolaget och kunde på så vis expandera. 1935 hade The Greyhound Corporation över 1 700 bussar och körde över hela USA. Busstrafiken gjorde de möjligt för det amerikanska folket att förflytta sig över kontinenten på ett sätt som tidigare inte varit möjligt och Greyhoundbolaget var revolutionerande på flera sätt – man knöt ihop de amerikanska delstaterna i ett gemensamt trafiknätverk, utvecklade bussarna och byggde både terminaler och verkstäder.

När Eric Wickman stod på toppen av sin karriär döpte den amerikanska tidskriften Time honom ”The Greyhound King” medan han hemma i Våmhus kort och gott kallas för ”Busskungen”.

Eric Wickman gifte sig 1916 med svensk-amerikanska gruvarbetardottern Olga Rodin, som han fick två barn tillsammans med. Han återvände till Sverige vid sex tillfällen och behöll kontakten med uppväxtorten Våmhus.

Vid ett av hans besök i början av femtiotalet tyckte han att kyrkan i Våmhus behövde rustas upp. Så kan kontaktade en annan framgångsrik våmhusare: sysslingen Anders Diös. Erik bekostade materialet och Anders utförandet. 31 oktober 1954 invigdes den ombyggda kyrkan. Eric kunde dock inte vara med på invigningen – han avled i februari samma år i Florida, där han pensionerade sig vid 59 års ålder. Men Busskungen lever kvar i Våmhus i form av en byst utanför kyrkan. På stenstoden finns en buss inristad ovanför namnet ”Greyhound”.

Källor: Kristin Lundell ”Busskungen. Svensken som grundade Greyhound”, Wikipedia

Foto: Uppsala-Bild/Upplandsmuseet.

  • Född 1887 i Våmhus, död 1954 i Daytona Beach, USA
  • Utvandrade 1905 till Hibbing, Minnesota
  • Grundade det amerikanska bussföretaget Greyhound Lines.
  • Mottog 1940 Vasaorden av svenske kungen Gustav V.
Uppdaterad: 31 augusti, 2020
Facebook Twitter Linkedin