Varumärket Mora

Damsatsning i Mora IK

Mora IKs har ett prisskåp fyllt till bredden av pokaler och medaljer. Och de har en sak gemensamt – det är män som har vunnit dem. Men nu gör Mora IK en seriös damsatsning, med ett lag som debuterade i seriespel förrförra säsongen.
I år var planen att ta nästa steg, men då kom coronan. Lagkaptenen Ellinor Wikström låter sig dock inte nedslås. 
– Jag ser det som en möjlighet. Vi tränar hemma och kommer att vara ännu bättre förberedda nästa säsong.

De senaste åren har Mora IK sakta byggt upp en fungerande flickverksamhet och för ett par år sedan kom det önskemål om att bilda ett damlag.
– Så då gjorde vi det – föreningsdemokrati när den är som bäst, säger Mora IKs ordförande Lars Lisspers.

Ifjol avancerade laget till division två, där man hamnade på den nedre halvan men vann flera segrar mot meriterat motstånd. I år var ambitionerna högre – flickorna och damerna har fått en egen sektion i klubben och inför säsongen halvtidsanställdes den meriterade tränaren Göran Tärnlund. Men efter exakt en (1) seriematch ställdes serien in på grund av pandemin.
– Just nu kan vi inte ens träna inomhus så det är klart att det är en utmaning att hålla ihop gruppen. Men det gäller ju alla klubbar. Och vi har en bra trupp med flera nya spelare från högre divisioner samtidigt som många duktiga spelare i flicklaget knackar på till A-laget. Hela tretton tjejer gick Tre kronors hockeyskola nu senast så återväxten är god, säger han.

När detta skrivs tränar flicklaget tillsammans i Smidjegrav medan de äldre spelarna kör fyra pass i veckan på egen hand. De har fått ett träningsschema med löpning, styrka, snabbhet och kondition. En del av spelarna har också möjlighet att spela hockey utomhus.

En av dessa är Ellinor Wikström, som tränar på uterinken hemma i Venjan. Hon gör sin tredje säsong i damlaget men började spela i Mora IK redan när hon var elva år.
– Då fanns det inga flicklag så jag tränade och spelade med pojkarna. Sedan var jag borta från hockeyn i tio år men återvände när damlaget startade. Rekryteringen av Göran visar att de vill satsa och det är jättekul.

Förhoppningsvis kan livet återgå till det normala i höst så att laget får träna och spela tillsammans. Då siktar laget på kval till division ett.
– Så bra är vår trupp och idag har vi de resurser som krävs, säger Göran Tärnlund, som till hösten också hoppas på att få till stånd ett samarbete med det lokala hockeygymnasiet.
– Det skulle stärka oss ytterligare. För damhockeyn i Mora är ingen dagslända, vi satsar på att etablera oss i seriesystemet.

Mora IKs damsatsning

  • En egen sektion i klubben med flick- och damlag.
  • Har idag sammanlagt ett femtiotal spelare, där de mest långväga kommer från Sveg.
  • Damlaget spelar kommande säsong i division 2 västra.
Uppdaterad: 3 mars, 2021
Facebook Twitter Linkedin