Varumärket Mora

Det naturliga gymmet

Naturens utmaningar, upplevelser och frisk luft. Utomhusträning är mer aktuell än någonsin. I Vika lyfts skrot på riktigt, med vikter och redskap från återvinning och naturen.

Att träning ska vara enkel och tillgänglig för alla är en värdegrund de delar. Likaså en stark förankringen i bygden. Deras vägar korsades i grupp-träningssalen för drygt 10 år sedan. Idag är Kia Tärnlund och Eliana Falkengren kollegor inom träningsbranschen och samarbetspartners för eventet Vakna på topp. Att väcka rörelseglädjen och hjälpa sina kunder att bygga en hållbar kropp är deras drivkraft. Med bas i sina hembyar har de byggt upp en träningsverksamhet med gym där naturen och återvinning står för redskapen.

Lyfta skrot på riktigt

Kia har en gedigen bakgrund inom träning och hälsa och är utbildad sjukgymnast, massör, kostrådgivare och PT med vidareutbildning inom träning under och efter graviditet. Hon har jobbat inom området i många år och bolaget PT-Kia Kraft i Dalarna har hon drivit sen 2016. Konceptet har växt fram och utvecklats med tiden och numera är grunden det gym som finns hemma på gården i Vika. Här används det som naturen bjuder på och överblivet skrot för att bygga starka och hållbara kroppar – trasiga cykelslangar fyllda med sand, hantlar av stubbar, bildäck, stora stenar och gamla bildelar.
– Här lyfter vi bokstavligen skrot på riktigt. Allt kan användas som vikt och redskap vid träning, det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Kia.
Även i Gesunda hos Eliana växer ett gårdsgym med redskap från naturen fram.
– Jag rör mig mycket i skogen och är ständigt på jakt efter stora stenar, stockar och andra ”redskap” till gymmet. Skogen är som en stor skattkista av träningsmaterial, det gäller bara att se möjligheterna, säger Eliana.

Utomhus i alla väder

PT-Häxan, Elianas företag, har varit verksamt sen sommaren 2019. Precis som Kia brinner hon för enkel men effektiv träning och majoriteten av
passen bedrivs utomhus.
– Jag upplever att träningen blir mer glädjefylld utomhus, berättar Eliana. Det finns inga speglar, vi blir lite skitiga, prestigen släpper och alla kämpar utifrån sina villkor. Träningsglädje helt enkelt.
Fler människor har hittat utomhusträning nu under pandemin. Har man väl kommit igång med att träna ute så upplever många fördelarna av att också njuta av naturen och få frisk luft. Förutom den fysiska utmaningen får man en upplevelse.
– Vi har kört pass här på gården i minus 18 grader. Då var det skoteroverall som gällde för deltagarna. I sommar har det istället varit heta dagar med plus 30 grader. Naturen utmanar och träningen blir funktionell och hållbar, säger Kia.

Brinner för bygden

Både Kia och Eliana är stolta dalkullor och känner starkt för sin hembygd och byarna de lever i. Att utveckla sin verksamhet med basen i hembyn var ett naturligt steg för dem båda. De vill vara en del av ett hållbart växande Mora där hela kommunen lever och har ett utbud.
– Det finns otroligt mycket kraft, engagemang och initiativ i Moras alla byar. I Vika byggs just nu till exempel en multiarena med fotboll- och basketplan samt utegym bland annat. Och i Gesunda är ett nytt utegym på gång vid infarten till Gesundaberget.
– Att göra träningen tillgänglig för så många som möjligt ser jag som en viktig del i vårt hälsoarbete säger Kia. Det handlar om att fånga upp olika målgrupper, från seniorträning till nyblivna mamma-grupper. Men också om att förenkla träningen genom att finnas närmare deltagarna. Förutom träningspassen hemma i byn jobbar vi båda mycket mobilt och möter upp våra adepter utomhus där det passar. Det skapar möjlighet för fler att hålla igång sin träning på sikt, berättar Eliana.

Event "Vakna på topp"

Under förra året drog kollegorna igång sitt första gemensamma projekt, Vakna på topp. Träningseventet bygger på en helhet där naturen och den lokala omtanken är en stor del av upplevelsen. De två första tillfällena var arenan Gesundaberget, där toppbestigning varvades med stopp för styrkeövningar. Väl uppe väntade den underbara utsikten och lugnare rörlighetsträning. Allt avslutas med frukost av lokala råvaror och leverantörer.
I somras flyttade Vakna på topp in till Mora och Zorngårdens härliga trädgård.
– Vi jobbar båda mycket med att träningen ska vara lustfylld, även om den också ska vara rejält utmanande. Vakna på topp är en kombination av tuff träning men också en härlig upplevelse för kropp, själ och inte minst smaklökarna. Det är nog denna helhet som lockar och nästa chans att vara med blir den 10-12 oktober på Gesundaberget, säger Kia.
– Framtiden ser ljus ut för träningsbranschen. Fler och fler ser vikten av att ta hand om sin kropp och intresset för hållbar, funktionell och tillgänglig men utmanande träning ökar. Vi kommer att fortsätta utveckla våra koncept med byarna som bas, avslutar Eliana.

TEXT: LINN LÖFMAN / FOTO: SARA AXELSSON

Uppdaterad: 5 oktober, 2020
Facebook Twitter Linkedin