Varumärket Mora

Dubbel pristagare största Moraambassadören

Mora kommuns kulturpristagare och miljöpristagare under åren tillhör en exklusiv skara. Och Moraambassadören Owe Hållmarker har faktiskt fått båda utmärkelserna. Å andra sidan han har gjort ett stort avtryck inom flera områden. 71 år fyllda är han fortfarande aktiv, bland annat som guide, bloggare och ansvarig för frilufsportalen Mora Outdoor.

Owe Hållmarker är född och uppvuxen i Morkarlby. Och när han efter studenten pluggade samhällsplanering i Uppsala var målet hela tiden att återvända till Mora.
– Jag ville tillämpa mina kunskaper i praktiken och kunna påverka utvecklingen här hemma.
I början av 1980-talet blev detta verklighet, då han fick jobb på Mora kommun. Där hade han ”en herrans massa uppgifter” och blev kvar ända fram till pensionen 2013.

Owe har alltid varit något av en pionjär och inte varit rädd för att testa nya saker. Han var först på kommunen med att skaffa internetuppkoppling och när han startade Mora Outdoor 2008 var han också tidigt ute.
– Vi var på semester i Kroatien och fick en broschyr när vi anlände. Jag tyckte det var dumt att man inte kunde planera hemma istället. Så när jag kom hem drog jag igång Mora Outdoor, som ett sidoprojekt i kommunens regi.
Sedan dess har sajten vuxit och inspirerat både besökare och Morabor att turista i hembygden – något som resulterade i att Mora Orsa miljönämnd utsåg Owe till 2019 års miljöpristagare i Mora.
– När kommunen hörde av sig var jag övertygad om att de ringt fel. Men det var jag å andra sidan även när jag fick kulturpriset 2015.
Den gången belönades han för Facebooksidan ”Du vet att du är från Mora när”, som idag har nära 10 000 följare.
– Sidan bygger på bilder som både jag själv och sidans besökare publicerar. Jag är nyfiken på hur det såg ut förr och varför. Men det är både gamla och nya bilder – nyfikenheten är lika mycket riktad framåt. Bland annat drog jag igång en protestlista när man diskuterade att bygga en affärsanläggning på Saxnäs, som är ett område med stor potential.

Owe beskriver sig själv som en eldsjäl och Moraambassadör utan att vara en nörd. Han brinner för hela bygden och vill gärna visa upp Mora med omgivningar, inte minst på nätet och i sociala medier.
– Jag har faktiskt också gett ut en fotobok, trots att jag är en ren amatörfotograf. Och så har börjat med naturguidningar. Jag är friluftsmänniska ut i fingerspetsarna. Bland det bästa som finns är att vandra i någon av bygdens många fäbodar, känna historien och fantisera om hur fäbodlivet var förr i tiden.

Owe Hållmarker i sin favoritmiljö. Observera bilens registreringsskylt ”Mora”.
Fotograf: Owe Hållmarker
  • 71 år, född i Mora, bosatt i föräldrahemmet i Morkarlby.
  • Sambo, tre utflugna barn och sex barnbarn.
  • Fick Mora kommuns kulturpris 2015 och miljöpriset 2019.
  • Driver sajten moraoutdoor.se (även på Facebook), bloggen moraowe.com samt Facebooksidan ”Du vet att du är från Mora när”.
  • Dessutom: Samlar på vykort och är förälskad i Moraorten Ulvsjö ”med max fyra invånare”, på gränsen till Härjedalen.
Uppdaterad: 31 januari, 2020
Facebook Twitter Linkedin