Varumärket Mora

Eleverna har byggt M&M Dansskola

Med passion för dans och möten med människor startade Magnus & Maria M&M Dansskola. Tillsammans med dans-eleverna har de utvecklat verksamheten till en mötesplats där dansglädjen står i centrum. I år fyller deras livsverk 15 år.

Maria Boström-Fors kommer från Mora och började dansa jazzdans i en gympasal som 12-åring. Det var startskottet för ett intresse som också skulle bli en framtida karriär. Men först var det frisöryrket och jobb i Stockholm på Björn Axen som lockade. Dansen fanns kvar som fritidsintresse och Maria började bland annat tävlingsdansa i latin. Magnus Persson, som dansat redan från 5 års ålder, fortsatte utveckla sitt dansande och jobbade professionellt med dansen som tränare och ägare av en dansskola hemma i Gävle.
– Min danspartner i tävlingsdansen var elev till Magnus och det var så vi träffades, berättar Maria.
Maria började hjälpa till på Magnus dansskola i Gävle och dansen växte mer och mer in i deras liv.
– Vi kompletterade varandra väldig bra och hade kompetens inom olika dansstilar, säger Magnus.

Gemensam passion för hiphop

Maria och Magnus behärskade många olika stilar och danser men hiphop var ett relativt outforskat område som blev ett gemensamt stort intresse.
– Vi reste över till USA flertalet gånger för att gå på dansklasser och ta lektioner för riktigt bra hiphoplärare. Att möta hip-hopen där det startade, lära sig mer om historien och uppleva kulturen på plats var otroligt häftigt, säger Maria.
– Vår passion för hiphop finns kvar och har en tydlig plats på dansskolan i idag, berättar Magnus. Hiphop och liknande streetstilar, som house och ragga, är populära bland våra elever.

M&M Dansskola växer fram

2004 gick flyttlasset till Mora och ganska snart började Maria köra dansgrupper någon kväll i veckan i dåvarande Strandens skolas gympasal. Det blev populärt och redan efter en termin flyttades verksamheten till Öna bygdegård och utökades med fler kvällar. Intresset fortsatte att växa och 2006 bestämde de sig för att satsa ordentligt. Det fortsatte gå bra och dansskolan växte. 2016 fick man möjligheten att flytta verksamheten till Östnors Företagspark i den gamla knivfabriken.
– Vi gjorde ett modigt val då, säger Magnus. Det var ett jätteprojekt att ställa iordning den gamla lokalen, som behövde renoveras från grunden. Men vi såg potentialen och hade otroligt fin hjälp av vänner och dans-föräldrar.
Dansskolan har utvecklats och växt i takt med att efterfrågan ökat. Idag har man ca 45 olika grupper varje vecka och deltagarna är från 2 år till strax över 70 år. Nybörjare såväl som rutinerade dansare och tävlingsaktiva tränar på skolan. M&M Danceteam är dansskolans ideella förening med ca 40 tävlingsdansare. Det finns elever som reser långväga, från Sälen och Falun till exempel, för att träna hos Magnus och Maria.
– Det har varit en framgångsfaktor att vi har skapat utifrån efterfrågan och kvalitet har alltid varit det viktigaste. Vi brukar säga att ”eleverna har byggt dansskolan” och det är en styrka. Det är inte bara jag och Magnus som är engagerade och brinner för skolan, säger Maria.

Topp och bredd

M&M Dansskola är framgångsrika både nationellt och internationellt. 2020 har tävlingar av naturliga skäl varit i stort sett vilande men 2019 bärgades bland annat EM-guld i hiphop och de blev bästa hiphop-skola i Sverige. Maria och Magnus är båda utbildade domare, utbildningsansvariga för hiphop och gästundervisar på andra dansskolor runt om i landet.
– Det är såklart väldigt roligt att se våra dansare nå framgångar. Att vi har skapat något som kan mäta sig med de största nationerna i Europa, här i lilla Mora, är vi stolta över, säger Magnus.
– Samtidigt är det lika inspirerande att se utvecklingen hos nybörjare och de mindre barnen. Dans- och rörelseglädjen ger massor av energi och glädje tillbaka, berättar Maria.
M&M Dansskola arrangerar också stora tävlingar för eliten i Sverige, nästa tillfälle blir i juni i år.
– Att fortsätta utvecklas själva är viktigt för att behålla glöden. Att anordna tävlingar, läger och liknande är en del i det. Vi är även delaktiga i många kulturella produktioner i bygden. Bland annat har vi koreograferat Midvinterblot på Tomteland och haft medverkan på Vasaloppets invigning och föreställningar på Operan i Vattnäs, berättar Maria.

Dansar vidare

Planerna för framtiden är att fortsätta utveckla dansskolan på samma sätt som nu, att långsamt växa och låta elevernas behov stå i centrum.
– Vi jobbar mycket med våra yngre lärare som med tiden kommer kunna ta mer av den löpande verksamheten. Maria och jag kan då fungera som mentorer och fokusera på utveckling, event och liknande, säger Magnus.
– En dröm vore att vara en del i en kultur- och dans-
satsning inom skolan på gymnasie- eller högstadie-nivå. Att skapa möjligheter för fler unga att uppleva dansen och den plattform in i livet som den kan vara. Vi har byggt en mötesplats på M&M Dansskola och den ska vi vårda och utveckla, avslutar Maria.

TEXT LINN LÖFMAN / FOTON: INGELA PERSSON

Uppdaterad: 31 mars, 2021
Facebook Twitter Linkedin