Varumärket Mora

Extremsport utvecklad ur skogsbruket

Emil Hansson är 22-åringen från Mora som etablerat sig i världseliten i STIHL Timbersports. En spännande och fartfylld sport som utvecklats ur det traditionella skogsbruket.

Med rötter från 1800–talets Australien och Nya Zeeland, då skogshuggare började tävla mot varandra genom att hugga och såga i träblock, är timbersport en av världens äldsta extremsporter.
Sporten kom till Sverige 2008 och Emil Hanssons pappa Hans–Ove var en av de första utövarna i landet. Han är flerfaldig nordisk mästare och har under många år representerat Sverige. Med hans engagemang har sporten rotat sig, vuxit och gett skörd på de internationella resultatlistorna.

Internationell tävlingsserie

STIHL TIMBERSPORTS® är en internationell tävlingsserie och består av sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med en två meter lång handsåg. Grenarna simulerar fällning av ett träd eller kapning av ett redan fällt träd och har ett historiskt ursprung i hur man förr i tiden fällde och kapade träd. Det är en publikvänlig actionsport och atleterna visar prov på styrka, mod, teknik och uthållighet.
– Det är en urkraft som många kan relatera till. Atletetrna mäter sina krafter mot varandra och det är snabbast tid som gäller. Det är som en mångkamp, man ska behärska alla sex grenarna, säger Hans-Ove.
Hans-Ove introducerade sporten till Emil när han var i 10-års åldern, som då även spelade både innebandy och fotboll. När han blev 16 år fick han börja tävla och fastnade för tävlingsformatet.
– Jag gillar variationen och intensiteten. Man måste vara explosiv och uthållig. Allt måste klaffa för att man ska ha en chans för det är små marginaler, säger Emil.
Det stora slitet med att träna sågning och huggning gör Emil i träningsanläggningen i Orsa där all utrustning finns och även ett gym.
– Det gäller att få ut mest kraft från svingen med stark mage och rygg.
För att lära sig av de bästa har Emil tränat i USA två gånger med den som är bäst i världen.
– Jag vill alltid bli bättre och det finns teknikdetaljer som jag kan utveckla, säger Emil.
Förra året fick han möjlighet att öka sin träningsdos genom att blir sponsrad av sin arbetsgivare Mora Bygg med två träningsdagar i veckan. Det har verkligen gett resultat med fina placeringar; 1:a Nordiska Mästerskapen, 1:a European Trophy, 1:a Nations Cup, 2:a Nordiska Cupen, 7:a World Trophy och 10:a VM.
– Jag är jättetacksam för möjligheten att kunna träna mer. Annars har jag inte en chans, säger Emil.

Starkt team

Bakom Emils framgång ligger ett stort engagemang från Hans-Ove och övriga familjen. Hans-Ove driver företaget HOH Event med att organisera både träningar och tävlingar och bygga sporten i Sverige. Och nog har han lyckats. Han har varit lagkapten för Sveriges PRO landslag med Emil, Ferry Svan, Calle Svadling, Pontus Skye som utmanar världsledande länder som USA, Canada och Nya Zeeland. Både individuellt och i lag. Calle Svadling har tagit över rollen som lagkapten från i år.
Samtidigt bygger HOH Event för framtiden med klubbverksamhet för ungdomar mellan 11-16 år med träning två gånger i veckan.
– Det är viktigt att lära sig såga rätt från början och det är nu kan vi lära ut på ett bra och säkert sätt. Det är just i den här åldern man formas och har lättast att lära sig teknik. Man får inte börja tävla innan 16 års ålder. Våra träningsläger finns både som nybörjarläger och fortsättningsläger, säger Hans-Ove.

Intensiv tävlingssäsong

Tävlingssäsongen har dragit igång och många resor står på schemat, bland annat till Nederländerna, Norge, Polen och Tyskland.
– Alla resor är också en del av sportens tjusning, avslutar Emil.

Uppdaterad: 3 juli, 2023
Facebook Twitter Linkedin