Varumärket Mora

Folkdansen lever i Våmhus

Glädjen i att dansa och att föra vidare det lokala kulturarvet. Det är det centrala för Våmhus Folkdanslag och också en bidragande orsak till att de fick Mora kulturpris för fem år sedan. Och återväxten är tryggad, nya knattelag med danssugna barn mellan sex och nio år har startats upp.

Barn och ungdomar

Våmhus Folkdanslag är inte som alla andra. De bottnar visserligen i gamla spel- och folkdanstraditioner men de har också vågat satsa på förnyelse.
– Vi är relativt unga för att syssla med folkdans och gillar att göra om danserna lite. Vi försöker vara öppna för nya inslag och det lockar de yngre deltagarna, säger föreningens ordförande Anders Axelsson.

Förutom det relativt nystartade knattelaget har Våmhus Folkdanslag ett lag med ungdomar upp till 14 år och ett ”storlag” med de som är 15 år och äldre.
– Bland medlemmarna har vi dessutom flera spelmän som är med oss när vi är ute och dansar och ibland även på våra träningar.

Årets höjdpunkt är förstås midsommarhelgen. Då hinner de dansa på fyra ställen under två dagar: Kumbelnäs, Bonäs, Våmhus gammelgård och Orsa hembygdsgård.
– Vi brukar också medverka under korgmakardagen på gammelgården och Våmhusdagen uppe på idrottsplatsen. Och vartannat år gör vi en långresa i Europa, bland annat till den internationella folkdansfestivalen Europeaden som flyttar runt mellan länderna. Förra sommaren var vi 25 dansare som reste ner till Portugal och tidigare har vi varit i Italien, Polen och i Helsingborg när festivalen gick i Sverige 2015, säger Anders Axelsson.

Konditionsträning och gemenskap

Våmhus Folkdanslag håller inte några kurser, lärandet sker genom att traditionen förs vidare från generation till generation och de har flera erfarna ledare.
– Vår riksorganisation Svenska Folkdansringen hjälper till att sprida kunskap om folkdansen. Till stor nytta är också ”Gröna boken”, som beskriver alla de svenska folkdanserna.

Intresset för folkdans har varierat under de femtio år föreningen har funnits. Men det finns en stark kultur i Våmhus och antalet dansare har varit ganska stabilt.
– Det har varierat mellan sex och åtta par i storlaget. Och vi har en bra ungdomsverksamhet. Det är ju så kul att dansa folkdans och så får man konditionsträning och gemenskap på köpet, säger Anders Axelsson.

Uppdaterad: 3 februari, 2020
Facebook Twitter Linkedin