Varumärket Mora

Företagaren som struntar i konjunkturen

För tjugo år sedan var Moraföretaget MAFI ett mindre, lokalt bolag med ett tiotal anställda. Idag är det ett framgångsrikt exportföretag med dotterbolag i flera världsdelar. Huvudansvaret har legat på Pierre Bengtsson, som tog över MAFI i den sämsta av tider. Men han lyckades leda företaget genom lågkonjunkturen och lämnar nu vd-skapet.
– Jag fortsätter dock som styrelseledamot och jobbar för att föra Moraandan vidare i alla våra bolag.

Pierre Bengtsson växte upp i en familj med entreprenörer. Och – kanske som en reaktion – bestämde han sig tidigt för att han själv inte skulle driva företag. Så han jobbade i många år som säljare i olika branscher. Men i slutet av nittiotalet ville han göra något annat och stötte då på Moraföretaget MAFI, som designar, utvecklar och levererar lösningar för infästning till telekomindustrin.
– Jag har alltid varit intresserad av telekom och teknik och tyckte det här verkade spännande, så jag köpte in mig i företaget och byggde upp försäljningen, säger han.
Tajmningen för detta var inte den bästa eftersom telekombranschen gick in i en kraftig lågkonjunktur sommaren 2000. Men Pierre hade is i magen och byggde upp ett standardiserat produktsortiment inför introduktionen av 3G.
– 3G-utbyggnaden skedde i stor skala och för att kunna hantera detta utvecklade vi fästen och tillbehör i standardformat, vilket då var nytt och uppskattades av många kunder. Och mitt under semestern i juli 2002 började beställningarna ramla in – det var som om proppen gick ur.

Sedan dess har MAFI sakta tagit marknadsandelar och vunnit flera priser som årets exportföretag. Dessutom utsågs Pierre till årets företagare i Dalarna vid Stjärngalan 2016.
– Ett skäl till detta är förmodligen att vi har lyckats ställa om företaget flera gånger när marknaden har förändrats, och nu förbereder vi oss för nästa skifte när 5G gör entré på allvar. De senaste åren har vi utvecklat vår forskningsavdelning och tagit fram flera nya produkter så vi är väl förberedda. Dessutom tittar vi på nya marknader utanför telekombranschen för att inte vara lika konjunkturkänsliga.

Själv är han dock inte längre vd för MAFI, men äger fortfarande 70 procent och sitter kvar i styrelsen. Men engagemanget för Mora har han kvar. – Mora är ett fantastiskt ställe att bo i och fostra familj i, här finns en bra blandning av jobb och fritid. Det finns också ett stort driv inom industrin och många fina företag som jobbar i det dolda, och jag vill verka för att de ska få bästa möjliga förutsättningar. Och MAFI har fortfarande huvudproduktionen i Mora, men vissa marknader – till exempel Kina – kräver lokal produktion.

Pierre Bengtsson

  • 55 år, född i Borlänge, har nyligen flyttat till Nacka efter 14 år på Sollerön.
  • Majoritetsägare och styrelseledamot i MAFI.
  • Fru Lotta och två utflugna söner, blev farfar den 17 december förra året.
  • Utnämndes till årets företagsledare vid Stjärngalan 2016 och MAFI har utsetts till årets exportföretag två gånger.
  • På fritiden: Har ett stort idrottsengagemang och har bland annat suttit i styrelsen för Sollerö IF, Mora MK och Mora IK.
Uppdaterad: 13 februari, 2020
Facebook Twitter Linkedin