Varumärket Mora

Först på snö med skidfest för hela familjen

Redan i oktober blir det premiär för Mora Ski Festival, Sveriges första tävling på snö. En skidhelg där dagens och morgondagens skidstjärnor kommer att tävla i längdskidåkning och skidskytte på sparad snö. Två fullspäckade dagar väntar med fokus på idrott och miljö.

I snöfabriken i Oxberg ligger 3000 kubik sparad snö under bark. Den användes aldrig vid Vasaloppets vintervecka i år, men blir nu istället grunden för den kommande skidfestivalen vid Mora Skidstadion i Hemus. Det är Mora Skidklubb som initiativtagare och medarrangör är Mora Biathlon-klubb.
– I Hemus har vi också sparad snö under bark, men den är avsedd för Moras tidiga snöpremiär 6 november, säger Tomas Bredberg ordförande i Mora Skidklubb.
Sedan i våras har alltså planerna pågått med allt från snötransport och tävlings-upplägg till TV-sändning, partners och kringaktiviteter. Festivalen är uppbyggd kring ledorden TEAM; T som i Tävlingar, E som i engagemang, A som i ansvar och M som i motivation.

Tävling för både ungdomar och elit

Tävlingarna omfattar längd- och skidskyttetävlingar med elitklass samt barn- och ungdomstävlingar. Bland annat står knock out sprint 100 meter fristil och 4,5 km fristil i längd samt 4,5 km fristil skidskytte på programmet.
– För oss är det viktigt att inspirera de yngre åkarna och även öka intresset för både längdskidåkning och skidskytte allmänt. Vi har flera landslagsåkare och elitåkare klara, vilket höjer intresset ytterligare.

Först på snö

Att vara först på snö lockar de tävlande samtidigt gör festival-formatet det till en viktig marknadsföringsplats för de aktiva.
– Det blir ett tillfälle att visa upp sig för sponsorer inom både längd och skidskytte där man kan tävla mot eliten.
– Att mäta sig mot de bästa är alltid nyttigt och här har man chansen att utmana en elitåkare i 100 meter sprint.
Några landslagsåkare som är klara är Stina Nilsson, Jens Burman, Calle Halfvarsson, Maja Dalqvist, Oskar Svensson, Moa Hansson, Anton Persson och Anna Dyvik.
Både IFK Mora Skidklubb och Mora Biathlonklubb är slipade tävlingsarrangör har med lång erfarenhet en funktionärsstab med rutin.
– Vi är glada för samarbetet med Mora Biathlonklubb som kommer att ansvara för skidskyttetävlingarna. Den nya skidskytteanläggningen som stod klar förra hösten kommer att invigas i samband med Mora Ski Festival.

Engagemang för tävlande och publik

För att skapa engagemang har projektgruppen jobbat mycket med kringaktiviteter och den totala upplevelsen för både tävlande och publik. Hemusgården blir den centrala mötesplatsen och härifrån ser man hela banområdet, med skidspår, skidskyttevall och upplopp. Ett restaurangtält kommer att kopplas ihop med Hemusgården där Mora Hotell blir partner för mat och dryck.
– Att arbeta med lokala leverantörer stärker hela bygden.
Under de två dagarna kommer en rad olika aktiviteteter erbjudas utanför skidspåren med bland annat Sponsor village och prova på aktiviteter.

Structor Mora Biathlon Arena stod klar förra hösten. Foto: Mora Biathlonklubb.

TV-sändningar

Aftonbladet TV kommer att sända tävlingarna i samarbete med de lokala teknikföretagen HYGTP Film AB och Amtech.
– Tack vare digitala sändningar kommer vi att nå ut till en större publik geografiskt. Det är också något vi vill ta med oss i framtida tävlingar.

Ansvar för miljö och hälsa

Skidsporten är en sport som påtagligt drabbas av miljöpåverkan.
– Det är självklart för oss att ta ansvar i miljöfrågan och att samarbeta med andra miljömedvetna aktörer är en del i det arbetet. Vi vill tillsammans öka oddsen för snösäkra vintrar framåt.
Huvudsponsorerna Volkswagen Bilmetro och Dalakraft är på plats och berättar om deras miljöarbete och hur man kan bli mer energieffektiv i sin vardag.
– Här får man möjlighet att provköra elbilar och information hur man enkelt kan ta ett klimatsteg med ekonomiska fördelar.

Motivation

Motivation är en drivkraft för att göra det där lilla extra, både för de som tävlar och vill prestera mer, men kanske allra mest för de som är på gränsen att börja träna och prova på skidsporten som en hälsoaktivitet.
– Oavsett om du är intresserad eller inte av skidsport så kommer du efter besöket av Mora Ski Festival få en rejäl portion av inspiration och motivation, lovar Tomas.

Längdskidslandslagets Vallatrailer är en av alla kringaktiviteter under skidfestivalen.
Uppdaterad: 29 september, 2021
Facebook Twitter Linkedin