Varumärket Mora

Fotografi som teater

Moradräkten, sekelskiftesmålarna – och kanske även kyrkogården några kvarter från där hon växte upp på Broåkern i Mora.
Där hittar fotokonstnären Nygårds Karin Bengtsson sin inspiration. Och hon beskriver sitt konstnärskap som teater snarare än fotografi.

Nygårds Karin Bengtsson växte upp i Mora men flyttade hemifrån tidigt för att gå Teatergymnasium i Uppsala. Hon upplevde dock snart teater som ett mörkt repetitionsrum där man skulle skapa en låtsad verklighet.
– Jag ville se vad som hände utanför väggarna så jag gav mig ut på den klassiska se-världen-resan när jag var nitton – en av de bästa skolor som finns.

På sin resa upptäckte hon fotografin och kom så småningom in på en utbildning i dokumentärfotografi vid Nordens Fotoskola på Biskops Arnö.
– Jag fick jättebra redskap i hur man närmar sig människor men kände samtidigt att jag utnyttjade de jag fotograferade för att berätta min egen historia. Jag ville därför bort från det dokumentära och närma mig konsten om jag skulle fortsätta fotografera. Och det jag gör idag är en kombination av allt det jag har utbildat mig till: mina teaterstudier på gymnasiet, fotoskolan och konstskolor i Tyskland och Finland.

Nygårds Karin blandar gärna fiktion och verklighet och jämför gärna sin fotokonst med teater eller måleri.
– Jag är den långsammaste fotografen i världen. Jag skriver manus, bygger scenografi, gör kostymer och ger regi när jag skapar mina bilder. Själva fototekniken intresserar mig inte särskilt mycket.

Hon inspireras mycket av sekelskiftesmålare som Hammershøi och Munch. Men hennes konstnärskap präglas även av kurbitsmålningar och Moradräktens starka färger.
– När jag växte upp hade jag Moradräkt vid varenda skolavslutning och den bär jag fortfarande vid begravningar. Känslan som barn var att dräkten var lite obekväm och så kan det kännas i mina bilder också. Kostymerna är viktiga när jag skapar mina bilder.

Nygårds Karin har en magisterexamen från Aalto-universitetet, högskolan för konst, design och arkitektur i Helsingfors 2003. Sedan dess har hon haft utställningar bland annat på Fotografiska i Stockholm och Liljevalchs Konsthall. Hon har fått flera priser och utmärkelser och tilldelades Mora kommuns kulturstipendium 2017. Idag bor hon i Höganäs i Skåne, där hon även har sin ateljé.
– Mina föräldrar bor i Garsås men vi åker ofta upp, även om det är en bit. Jag brukar säga att jag bosatte mig här nere så jag kan längta hem till Dalarna…

  • Prisbelönad fotokonstnär, född och uppvuxen i Mora
  • Refererar i sin konst till förra sekelskiftet och undersöker människans relation till tid och rum
  • Hade en egen separatutställning, ”Untold Stories”, på Fotografiska hösten 2015
  • Se hennes bilder på www.nygardskarinbengtsson.com
Uppdaterad: 4 september, 2019
Facebook Twitter Linkedin