Varumärket Mora

Från elitåkare till entreprenör i fäders spår

Alltid på väg framåt - i spåret, i företagandet och i livet. För många är Mattias Svahn inte bara ett känt ansikte från SVT och Vasaloppet. För tusentals motionärer har hans skidläger och vallaservice varit avgörande för upplevelsen i skidspåret.

Över 3000 deltagare på skidläger och över 10 000 vallade skidor. Mattias Svahn har under 15 år byggt företaget Vasasvahn på att utveckla skidåkare i spåret. Som längdskidåkare på elitnivå har Mattias många års erfarenhet av de stora långloppen. I Vasaloppet har han flera topp 10 placeringar och har slutat fyra två gånger, senast 2003. När han avslutade sin elitkarriär klev han aldrig ur pjäxorna. Det föll sig naturligt att börja arrangera lägerhelger med fokus på skidteknik med grupper för nybörjaren, motionären och elitmotionären.
– Det ger mig mycket energi att hjälpa andra till framsteg oavsett nivå och ambitioner. Alla resultat är betydelsefulla.

Skidshop i Hemus

Genom åren har han sålt skidutrustning med lager hemma i garaget.
– Efter många år av mycket skidåkning och egna tester har jag kommit fram till vilka produkter och samarbetspartners som verkligen är bra.
Förra vintern skalade han upp den verksamheten med en ny sportshop i Hemus. Med en egen butik kan han erbjuda en komplett service med utrustning, skidteknik och valla.

Testa utrustningen på snö

Från idé till färdig butik tog det endast dryga halvåret. Sportshopen ligger i Hemus skidstadion med ski in/ski out läge, en förutsättning för att Mattias ville satsa på en fysisk butik. Här kan man testa utrustningen direkt i Vasaloppsspåret.
– Konceptet bygger på att du kan testa din utrustning på snö innan du köper den. Det är inte bara hur mycket man väger som ligger till grund för val av skida. Skidteknik och träningsbakgrund är minst lika viktigt, säger Mattias.
– Det är individuellt hur man vill ha sina skidor. Man har olika åkteknik och behöver olika hårda skidor. Nybörjare kan behöva lättåkta skidor med bra fäste och hårda skidor passar de snabba åkarna.
Sportshopen öppnar när den första snön ligger i Hemus. I butiken finns skidor, pjäxor, tillbehör och valla från ledande varumärken.

Vallaservice

Under Vasaloppets vintervecka bedriver Vasasvahn vallaservice både i Mora och Sälen. Ett femtontal vallare engageras under Vasaloppets vintervecka och vallning erbjuds både i Sälen och Mora.
– Vi testar ut den vallning som går bäst för dagen. Vallningen bestämmer jag i samråd med min gode vän Magnar Dalen har 30 års erfarenhet av längdskidvallning i världseliten.

Vasasvahn Event nytt bolag

Nu tar Mattias ytterligare ett steg i företagandet och ska driva ett nytt bolag under namnet Vasasvahn Event tillsammans med delägaren Johan Rydén, som närmast kommer från Vasaloppet.
Konceptet är att skräddarsy företagsevent inom friskvård, både teoretiskt och praktiskt. Det gäller både cykel, löpning och skidor. Med gemensam lång erfarenhet och stort nätverk kan duon erbjuda allt ifrån föreläsningar till träningsupplägg för företag.
– Det kan vara en härlig kick-off, en inspirerande heldag i skidspåret eller en seriös satsning mot Stafettvasan.

Text & foto: Sara Axelsson

Uppdaterad: 27 februari, 2024
Facebook Twitter Linkedin