Varumärket Mora

Från junior till världsmästare med Johns Sport

Mora är en genuin idrottsstad. Ett starkt föreningsliv, Vasaloppet, idrottsgymnasium, etablerade hockey- och innebandylag får hjulen att snurra i många branscher. Johns Sport är en pigg 67-åring som bidrar till en aktiv fritid och sportsliga framgångar, med allt från knatteskridskor till racingskidor.

1957 startade John Gustafsson sportbutiken Johns Sport i Mora centrum. Med stort intresse av skidor, cykel och hockey grundlades en av Sveriges mest välsorterade sportbutiker. Med 1300 kvadratmeter butiksyta i två plan finns kläder och utrustning för de vanligaste sporterna och fritidslivet samt en toppmodern verkstad.

Genuint familjeföretag

Johns Sport är fortfarande ett familjeföretag som drivs av Johns söner Gunnar och Bengt och barnbarn tillsammans med medarbetare. Alla med ett stort sportintresse, från skidor och hockey till cykel, tennis, innebandy och golf.
– Vår styrka är vårt stora och breda utbud tillsammans med den gemensamma kompetensen. Vi är 13 anställda och gillar alla olika sporter och kan bidra med att hålla ett aktuellt sortiment. Vi har 99 000 artiklar i lager med det mesta inom sport, fiske och fritid, säger Catrin Gustafsson.
Genom att vara fristående butik utan kedja kan de påverka sortimentet.
– Vi har inga egna varumärken utan väljer ledande varumärken på marknaden och produktgrupper som kunderna efterfrågar. Vi strävar efter variation och för oss är kvalitet ett signum, säger Bengt Gustafsson.
– Vi är stora på hockey, längd, löpning och funktionskläder. Det är spännande att följa utvecklingen i sportbranschen och för oss är det viktigt att kunna erbjuda ett sortiment för både bredd och spets. Från de första knatteskridskorna till racingskidor för eliten, säger Catrin.

Värdesätter personlig service

Mora har en stor attraktionskraft för besökare året om och butikens läge i Moras stadskärna betyder mycket. Många värdesätter kunskap och personlig service i en traditionell butik. Långväga kunder är ofta återkommande.
– Det är inte sällan vi får höra ”tänk om vi hade en sådan här butik hemma”. Våra kunder är pålästa och driver på så sätt också vår utveckling. Vi vill alltid erbjuda den bästa kvaliteten och servicen för deras ambitioner, säger Bengt.

Ungdomar är framtiden

Moras breda föreningsliv har stor betydelse för sporthandeln i Mora.
– Utan alla aktiva ungdomar kan vi inte hålla den bredd som finns. Vi stödjer de flesta idrottsföreningar i Mora.
Genom samarbeten kan vi erbjuda utrustning, klubbkläder och specialbeställning av produkter, allt för att främja klubbarnas ungdomsverksamhet.
– Vi är stolta över att vara en så stor del i allt sportutövandet i Mora och se alla framsteg klubbarna gör.

Testa skidspannet

I oktober drar skidsäsongen igång och vid köp av längdskidor är det viktigt att få rätt spann för optimalt fäste och glid.
– Vi gör spanntester på plats i butiken och då mäter vi ut spannet för hand med ett bladmått, säger Catrin.
Förutom bra utrustning är det också viktigt att klä sig rätt. Personalen guidar till rätt klädsel utifrån kroppsbyggnad, rörelsemönster och behov.
– Ullkläder har blivit väldigt populärt att använda både till träning, jobb och till vardags. Det är ett fantastiskt material som anpassar sig efter kroppstemperatur och omgivning, och som inte längre kan beskyllas för att klia som förr i tiden, säger Catrin.

Toppmodern serviceverkstad

En stor del av verksamheten vilar på service och reparation av skidor, skridskor och cyklar. I serviceverkstaden finns en toppmodern skidslip och skridskoslip för hockey och långfärdsåkning. Verkstaden sysselsätter två personer som servar, reparerar, slipar och vallar.
– Rätt valla under skidorna är en förutsättning för en bra upplevelse i skidspåret. Vi vallar för både glid och fäste utifrån vad som funkar bäst för dagen, säger Jacob Gustafsson.
Inför Vasaloppets vintervecka ökar trycket på vallaservice. För att få ut det bästa av ett lopp är det viktigt att se till att även skidorna är i toppform. Då är proffessionell vallning att rekommendera.
– Ett tips är att lägga träningen i skidspåret i stället för i vallaboden, säger Gunnar Gustafsson.

Officiell Vasaloppsbutik

Vasaloppet är höjdpunkten varje år. Då är flera leverantörer är på plats och stämningen är på topp. Det är full fart i vallaverkstaden. Laddningen ligger i luften, många ser fram emot att genomföra sitt lopp och har förberett sig länge.
– Vasaloppssöndagen är som nyårsafton för oss, en riktigt festlig dag. Dagen efter börjar ett “nytt år” med en ny säsong. Då ska cyklarna fram, avslutar Catrin.

Text & foto: Sara Axelsson

Uppdaterad: 27 mars, 2024
Facebook Twitter Linkedin