Varumärket Mora

Från Sandis till Billboard

Det är en lång väg från en replokal på ungdomsgården Sandis till Japanturnéer och amerikanska Billboardlistan. Men Niclas Frisk har gjort hela resan.
– Det är svårt att hitta en bättre miljö att utvecklas som musiker än det Mora jag växte upp i, säger han.

Tidningen Poster, Gibsongitarren som hängde på väggen i Piano-Nisses musikaffär och rockbanden som uppträdde på Moras ungdomsgårdar. Det var tre saker som triggade igång en tolvårig Niclas Frisk i slutet av sjuttiotalet.
– Jag fick feberkänslor – det var en magisk värld. Och nyckeln till den världen var såklart gitarren.

Niclas började spela och bildade flera band, influerade av bland annat Kiss, Alice Cooper, Television och Judas Priest.
– Vi repade fem timmar varje kväll så jag har verkligen gjort mina tiotusen timmar. Men när jag fyllde 18 fanns det inga kvar att bilda band med så jag flyttade till Stockholm.
Där fick han jobb i lagret på ett skivbolag. På samma ställe jobbade låtskrivaren och sångaren Per Person, vilket ledde till att Niclas blev gitarrist i Perssons Pack.
– Jag lärde mig massor om text- och låtskrivardisciplin av honom. Så när Packet upplöstes ville jag testa att göra min egen grej – att starta ett band med bara de ackord som jag går igång på. Lite som att ha en egen gottpåse med bara de bästa bitarna. Och om det funkar hos mig brukar det ofta funka hos flera.

Så Niclas spelade in demotejper, mest för skojs skull, tillsammans med bland annat bassisten Petter Dahlström från Orsa.
– Mitt mål var att få spela in en singel, få några spelningar, liras på radio någon gång och kanske sedan försvinna. Längre än så sträckte sig inte drömmarna.

Stone Me Into The Groove

Så blev det nu inte. Debutsingeln ”Stone Me Into The Groove” med Niclas band Atomic Swing blev en gigantisk hit, som följdes upp av fyra album och turnéer i bland annat Japan och Australien. Och nu i somras åkte bandet runt i Sverige på en återföreningsturné, som avslutades på ett fullsatt Mosebacke i Stockholm.
Åren dessemellan har han hunnit med att skriva låtar för och med massor av artister. Han har bott i New York ett år som medlem i bandet A Camp, han har gett ut en soloplatta och han har skrivit musik till både filmer och teveserier. Och nu – när han ”precis har kommit ur småbarnstunneln” – finns tankarna på att ge ut ny, egen musik.
– Vi gjorde Atomic som gamla gubbar – och det funkade! Men om det ska komma något nytt vill jag inte bli en coverversion av mig själv. Jag måste fortsätta förvåna mig själv för att det ska vara spännande.

Fakta Niklas

  • 50 år, född i Ludvika, uppväxt i Mora och bosatt i Stockholm. Har fritidshus i Gnesta (”ett substitut för Mora”)
  • En fyraårig dotter och en katt.
  • Sångare, gitarrist och låtskrivare.
  • Har bland annat jobbat med Nina Persson, Titiyo, Ghost, Andreas Mattsson och Swedish House Mafia, där flera låtar hamnat på amerikanska topplistan.
Uppdaterad: 10 december, 2019
Facebook Twitter Linkedin