Varumärket Mora

Frost Production viktig hub inom tillverkningsindustrin i Mora

Som legotillverkare till flera av ortens stora industrier fyller Frost Production en viktig funktion i Moras näringsliv. Företagets grundare Johan Frost är ett bra exempel på den berömda Moraandan. Han skapar nämligen nya tjänster och produkter och därigenom arbetstillfällen genom sitt fokus på problemlösning. Hans entreprenörskap har fått Frost Production att växa stadigt sedan företaget grundades 2009.

Entreprenörskap kan födas av behov och en dos frustration och det är i dessa känsloyttringar Frost Production har sin grund.
– Jag brukar skämta om att det här företaget är byggt på frustration vilket grundas i det som hände i början av 2000-talet när flera Moraföretag började outsourca delar av sina verksamheter. Samtidigt som jag förstod att outsourcingen till låglöneländer var nödvändig, för att vi inte skulle bli i frånåkta här i Mora, så upplevde jag de problem som kom med den. Det var en frustration över att vi inte fick någon ordning och reda och att miljonerna rann iväg på grund av det, säger Johan Frost.

Johan Frost skapar nya tjänster och produkter genom sitt fokus på problemlösning

Tog tillbaka outsourcade tjänster

Johan, som är född och uppvuxen i Östnor, arbetade vid den tiden på FM Mattsson, idag FM Mattsson Mora Group.
– Man kan säga att jag arbetat mig igenom det företaget och var verkstadschef de sista åren. Som verkstadschef var jag mitt i smeten och såg problemen som kom med outsourcingen. Under ett möte sa jag i ren frustration att det är lika bra att starta eget och ta reda på det här. Och så blev det ju.
2009 startade Frost Production när Johan tog med sig 18 personer från FM Mattsson Group.
– Jag tog tillbaka den svans av reservdelar och udda, lågfrekventa saker som tidigare outsourcats. FM Mattsson var då och är än idag en av våra största kunder och vi håller till i deras gamla lokaler. I början var det trögt att få fler kunder men de senaste åren har det rasat på med nya kunder och förfrågningar. I dag är vi 45 anställda, berättar Johan.

Samarbete som bygger på urkraft

MAFI, CW Lundberg, MCM, Schneider Electric, Next Green och Mora CNC är exempel på nya kunder som tillkommit under åren. Frost Production fungerar som en legotillverkare och är därmed en viktig hub för industrin i Mora.
– I huvudsak monterar och paketerar vi saker på uppdrag av våra kunder, det är basen i verksamheten.
En annan kund är Vasaloppet som Frost Productions hjälper med att bygga inomhusmiljön i det stora mässtält som finns vid målområdet. Man har också olika uppdrag att transportera till exempel SVT till olika platser för tv-sändningarna under vasaloppsveckan.

Byggt fundament till elväg

Moraandan och det faktum att Johan är en klurig problemlösare av naturen har gjort att Frost Productions utbud av tjänster och produkter ständigt växer. Ett exempel är när företaget Elways skulle bygga två kilometer elväg för lastbil mellan Rosersberg och Arlanda för ett par år sedan.
– Vi tog fram ett nytt sätt att ta fram fundament av betong som är nedgrävda i marken och som leder elen. Det hade vi aldrig kunnat göra själva utan hjälp från andra Moraföretag som till exempel MCM och Mora CNC. Nu hoppas vi få vara med och ta med en prototyp för ett nytt projekt tillsammans med Elways när 26 kilometer elväg ska dras mellan Nynäshamn och Västerhaninge.

Frost Production har tagit fram ett nytt sätt att ta fram fundament av betong som är nedgrävda i marken och som leder elen som förser fordonet med el. Foto: JF Production

Löser problem tillsammans

Johan är förvisso ledare för Frost Production men är noga med att poängtera att det är han tillsammans med de anställda som står bakom företagets expansion och framgångar.
– Jag tycker att det är väldigt roligt och inspirerande att jobba med folk från bygden och lösa saker och uppkomna problem tillsammans. Jag har fördelen att jobba med folk som är självgående vilket gör att vi har låga overheadkostnader. Det är en flexibel arbetsplats där vi inte är bundna av dyra maskiner, vilket gör att vi till exempel inte behöver jobba skift.

Tillverkar underhållsfri flotte

En sidoverksamhet inom Frost Production är Moraflotten, som Johan förvärvade för några år sedan.
– Moraflotten är byggd på rostfria stålpontoner, vilket vi är ensamma om. Det ger en underhållsfri, stabil och säker flotte. Vi samarbetar med Klappträna, som tillverkar bastur och badtunnor. Intresset är stort och vi har haft många leveranser under vintern, säger Johan.
Som legotillverkare till flera av ortens stora industrier fyller Frost Production en viktig funktion i Moras näringsliv.
– Vi har ett oerhört bra samarbete med våra kunder som bygger på den urkraft som finns här i Mora, som många kallar Moraandan. Med den kan vi skapa vad som helst, säger Johan.

Text & foto: Sofia Jemthans

Uppdaterad: 21 april, 2020
Facebook Twitter Linkedin