Varumärket Mora

Grannas A. Olssons Hemslöjd fyller 100 år

Mora.se besökte Grannas A. Olssons Hemslöjd och passade på att gratulera till deras 100-årsjubileum. Grannas är idag det äldsta existerande företaget av dalahästtillverkning och 100 år är verkligen en imponerande siffra. Mora.se passade på att få en pratstund med Christina Liljegren för att få veta mer.

Vad är den bakomliggande anledningen till att ni är det äldsta existerande företaget av dalahästtillverkning idag?

- Nyckeln till att vi finns kvar är för att Grannas har varit duktiga på att lyckas få in de yngre i familjeföretaget. Grundaren Grannas Anders Olsson startade företaget 1922 och idag arbetar tredje och fjärde generationen sida vid sida. Det har funnits andra äldre företag som tillverkat fantastiska dalahästar, i exempelvis Bergkarlås, Risa och Vattnäs, men dessa lyckades inte få barnen att fortsätta i verksamheten . Så bakgrunden till att vi är äldst idag är alltså just att Grannas har varit duktiga på att få med sig de yngre generationerna.

På bild ser vi jubileumshästen ”Undra” (vilket är Nusnäsmål för hundra), hur kom ni fram till designen?

- Det växte fram genom ett samarbete mellan vår tredje generation Gunilla Lindberg och vår fjärde generation Jenny Palm. Tillsammans landade man i att man ville ha en äldre modell och en färgsättning som kändes tidsenlig med året 1922, med färger som vinrött, brunt, grönt och svart. Resultatet blev fina Undra som tillverkats i endast hundra exemplar, avslutar Christina.

Uppdaterad: 21 december, 2022
Facebook Twitter Linkedin