Varumärket Mora

Hantverksbageri & sommarcafé

Färskt bröd bakat på surdeg har blivit en helglyx för många med förbokningar från Leve Bröd. Hantverksbageriet i Våmhus dukar i sommar upp med mer bröd och bakverk för köp direkt över disk.

Varje fredag håller hantverksbageriet Leve Bröd öppet i den gamla lanthandeln i Bäck utanför Våmhus. Här kan man starta dagen med fredagsfrukost på gröt kokad av spannmål eller ta en fika med färskt bröd eller bullar. En vanlig rutin är att man hämtar sin förbokade brödkasse, men nytt för i sommar är att bokningarna tas bort och istället ges plats för ett bredare sortiment och mer bröd att köpa direkt över disk i bageriet.
– Vi vill uppmuntra besökare att komma till oss, fika och handla färskt bröd och annat från vår lilla butik. Vi kommer att fylla hyllorna med bröd och bakverk av de finaste råvaror, säger Joanna Karlsson.

Bakar på kulturspannmål

En annan nyhet i år är att vi endast bakar med kulturspannmål, detta gör vi för hälsan och miljöns skull. Det är mer utmanande för oss bagare att hantera, med det blir mer näring i bröden och det blir godare och ger mer smak, säger Cecilia Look.
– Vi vill skapa möjlighet till medvetna val i det man köper och äter och på så sätt är vi med och bidrar till en levande landsbygd. Odling av ekologiska spannmål främjar sunda jordar och biologisk mångfald, förklarar Marie Erkersson.

SM-medaljörer i mathantverk

Att trion bakar gott bröd råder det ingen tvekan om. I höstas deltog de vid SM i Mathantverk i Borås och efter bedömning av utseende, konsistens, smak och doft blev det två SM brons med Leve Bröds Lantbröd respektive Rågbröd.
– Det var kul att få ett kvitto på att vårt bröd även uppskattas av ”proffsen”. Att träffa andra bagare och utbyta erfarenhet ger oss mycket. Vi har nu lärt oss att ta reda på allt brödsvinn för att använda i nya degar. Vi slänger ingenting, får vi kvar bröd kvar återvinns det på något sätt. Det förhöjer kvaliteten på bröden ytterligare, förklarar Joanna.
Sortimentet varieras och bagartrion har oftast något experiment på gång. En ny investering i bageriet är en kavelmaskin med ambitionen att göra croissant och pain au chocolat.
– En riktigt bra croissant sätter guldkant på tillvaron, det behöver vi alla. Vi tar små steg för att utveckla oss. Det är utmaning att göra kavlade degar och det blir ett personligt driv att tänka ”det här ska bli gott” avslutar Marie.

Uppdaterad: 5 juli, 2024
Facebook Twitter Linkedin