Varumärket Mora

Häxbränningar får minnesmonument i Mora

För 350 år sedan brändes sexton kvinnor och en man på bål ute på Sandängarna. Nu får de ett eget minnesmärke efter ett medborgarförslag från Brygt Folke Wejkum på Sollerön.
– Deras anhöriga fick aldrig någon grav att gå till och jag vill inte att de glöms bort, säger han.

Den 23 augusti 1669 dömdes 21 kvinnor och två män i Mora till döden för trolldom, avfall från Gud och förbund med djävulen. Några av dem benådades, men sexton kvinnor och en man avrättades dagen därpå ute på Sandängarna vid Tuvan. Och nu ska Mora kommun bygga ett minnesmonument på platsen.
– Det förekom stora häxprocesser i Älvdalen och Mora på den tiden. Och när jag fick veta att namnen på de avrättade fanns nedtecknade i folkbokföringen tyckte jag det var synd att de inte fått något erkännande. Själv kan jag ju gå till kyrkogården där min släkt ligger men deras anhöriga fick ingen grav att gå till, säger Brygt Folke Wejkum.
Han utnyttjade därför möjligheten att lämna ett medborgarförslag där han skrev: ”Res ett minnesmonument över de som avrättades i häxprocesserna i Mora. Namnen finns bevarade och bör räknas upp med ett konstaterande att alla blev oskyldigt dömda och offer för kyrkans bestialiska vanföreställning om trolldom.”
– Jag trodde faktiskt inte att förslaget skulle väcka gehör – de här processerna är ju inget vi är stolta över idag. Så det känns bra att kommunen gör detta.

Uppdraget har därför gått till kultur- och fritidsförvaltningen att upprätta ett minnesmonument med namnen över de personer som föll offer för häxprocesserna i Mora.
– Det finns en markerad plats redan idag, men den är otydlig och svår att hitta. Nu blir det en bättre skyltning som är tydligare markerad och dessutom får digitala hänvisningar där man får veta mera om häxbränningarna och kvinnorna, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed, som faktiskt själv är ättling till en av de kvinnor som dömdes 1669.
– Hon blev benådad eftersom hon var gravid. Det fanns många starka kvinnor på landsbygden och det var flera av dessa som anklagades för häxeri. Jag kanske själv hade blivit anklagad för häxeri om jag hade levt under den här tiden, säger hon.

Minnesmonumentet är planerat att invigas våren 2020.

En tysk illustration av häxbränningen i Mora 1669. Bilden ljuger dock – kvinnorna brändes inte levande utan halshöggs först.
Uppdaterad: 3 januari, 2020
Facebook Twitter Linkedin