Varumärket Mora

Hög efterfrågan på boende i Mora

Efterfrågan på boende i Mora har ökat under en längre tid. Även innan pandemin har man sett att fler vill ta steget och flytta från storstads-områden. Effekten av Corona, där man först befarade att marknaden skulle stanna av, blev istället det motsatta.

I våras när pandemin slog till trodde man först att marknaden här skulle mattas av. Men det blev tvärtom och efterfrågan är hög i Mora både vad gäller fritidshus och permanentboende. På Fastighetsbyrån har man sett nya kundgrupper som till exempel vill jobba på distans eller tillbringa mer fritid i Sverige. Michael Olson och Nina Petersson, båda fastighetsmäklare som tillsammans driver Fastighetsbyrån, med kontor i Mora, Idre och Orsa, berättar om bostadsmarknaden i Mora just nu.
– Vi har fler kunder nu som tar steget och flyttar till Mora. Både arbetsgivare
och anställda har sett det fungerar väldigt bra att arbeta hemifrån och det möjliggör flytt för många, berättar Michael Olson.
– Hemvändare men också personer som varit här på semester är andra kundgrupper som vi ser en ökning av, säger Nina Petersson.

Olika typer av boenden

I Mora har man en bred efterfrågan på olika typer av boenden. Många äldre som bor i villa idag söker ett boende som är mindre och mer lättskött. Här är ofta markplan eller hiss en viktig faktor. Villor i
centrala lägen är det också en hög efterfrågan på.
– Prisutvecklingen i Mora har ökat i och med den stigande efterfrågan de senaste åren. Detta är nog en av orsakerna till att vi ser en större kundgrupp som söker boende i byarna, där priserna är något lägre. Även tomter i attraktiva lägen har vi en hög efterfrågan på. Att bygga nytt har blivit ett alternativ till renovering, säger Michael.

Nytt med nyproduktion

Flera nyproduktionsprojekt pågår just nu i Mora. BRF Målaren på Fridhemsgatan är det första som står färdigt där inflyttningarna började i oktober. Siljans-lunden vid Saxviken är nästa projekt som säljs med planerad byggstart slutet av november 2020 och inflytt december 2021.
– Det är relativt nytt i Mora med nyproduktion och försäljning på ritning så som det är i dessa projekt. Det ställer ännu större krav på oss mäklare att kunna skapa trygghet för kunden. För att säkerställa detta är vi ett par stycken som numera är specialiserade på just nyproduktion, berättar Michael.
– I nyproduktionsprojekt är vi med från starten och hela vägen. Det är viktigt för oss för att kunna ge den tryggheten kunden behöver. Vi lägger också stor vikt vid övriga partners i ett sådant projekt och går bara in i det som vi verkligen tror på, säger Nina.
Att köpa ett boende är ett stort beslut och ofta en av de största investeringarna man gör i livet. Och en säljprocess kan för många vara väldigt känslosam då mycket minnen finns kopplat till ett boende.
– Att börja i tid, oavsett om man planerar att köpa eller sälja, är mitt bästa tips. Då hinner man låta besluten mogna, se över alla alternativ och hitta en lösning som känns bra, säger Nina.
– Det är också många praktiska frågor man behöver sätta sig in i, framförallt om man gör en bostadsaffär för första gången. Här har vi en viktig roll för att förenkla processer och vara ett stöd hela vägen, berättar Michael.

Fastighetsbyrån växer

Det senaste året har Fastighetsbyrån anställt 3 nya mäklare och under hösten öppnar man också ett kontor på plats
i Orsa.
– Vi tror att marknaden i de områden vi verkar på; Mora, Orsa och Älvdalens kommun, fortsatt kommer ha en hög efterfrågan och stigande priser och rustar oss för detta, säger Michael.
– Vi behöver jobba ännu mer proaktivt med att presentera alternativ för till exempel boende i villor där vi har hög efterfrågan. Då kan vi i ett tidigt skede matcha våra spekulanters behov med möjliga objekt och få ett bra flöde på boendemarknaden, avslutar Nina.

Uppdaterad: 27 november, 2020
Facebook Twitter Linkedin