Varumärket Mora

Holländaren som landade i Mora

Han kom från Holland till Mora med sin familj för att jobba här i max fem år. Idag, dryga femton år senare, är Henk Noback fortfarande kvar. Och han har inga planer på att flytta.
– Mora är ett litet samhälle men med ett utbud som en större stad. Här händer massor och alla jobbar tillsammans för att göra Mora ännu bättre, säger han.

Henk Noback kom med sin familj till Mora 2004. Han arbetade då inom den holländska Schneider Electric-koncernen och fick jobb som vd på dotterbolaget Wibe.
– Mora var bara tänkt som ett tillfälligt stopp på vägen. Men hela familjen trivdes så bra och vi tyckte inte att barnen – då nio och tio år gamla – skulle behöva flytta igen. Min fru är arkitekt och hon hade också fått fart på sin verksamhet.

Så istället för att gå vidare inom koncernen fick Henk Noback jobb som vd för Svenska Fönster i Edsbyn, dit han pendlade i sex år. Och för drygt fyra år sedan tog han över vd-posten på Morakniv där han sedan tidigare satt i styrelsen.
– Morakniv är ett företag med en enorm tillväxtpotential, framför allt på exportsidan. Vi har kontor i Malaysia, Tyskland, Frankrike och USA och omsätter idag mer på export som vi gjorde totalt för fyra år sedan. Och det finns fortfarande massor av möjligheter och utmaningar.

På fritiden seglar Henk Noback på Siljan och på vintertid blir det långfärdsskridsko ”som alla holländare” – han är ordförande i Orsa-Mora Skating. Och så är han en stor Mora IK-supporter, trots att han aldrig hade sett en hockeymatch när han kom till Sverige.
– Jag flyttade hit 1 april 2004. Och redan efter två dagar ringde Janne Simons och sade ”välkommen till Mora, du kanske vet att Wibe sponsrar Mora IK?” Samma kväll bjöd han mig på min första hockeymatch: Leksand-Mora i kvalserien. Vi åkte minibuss dit och jag tyckte det var fantastiskt. Men jag kunde ju absolut ingenting om hockey, vilket Janne tyckte var jättekul att berätta varje gång vi sågs.

Men Henk Noback lärde sig snabbt och idrotten är en av de saker han gärna lyfter fram när vi pratar om Mora.
– De som bor här är stolta och bryr sig väldigt mycket om både Mora och om varandra. Här finns alla fördelar med det lilla samhället men samtidigt ett rikt utbud av aktiviteter och även mycket att se och göra i bygden runtomkring. Så vi blir nog kvar ett tag till.

  • Gör: VD för Morakniv, ordförande för Regionstad Mora
  • Ålder: 57
  • Familj: Fru och två utflugna barn
  • Bor: Villa i Morkarlby
  • Okänd talang: Är historienörd – lyssnade på massor av ljudböcker om historia under åren som pendlare till Edsbyn.
Uppdaterad: 15 oktober, 2019
Facebook Twitter Linkedin