KAIS Mora IF historia börjar 1982 och sedan starten har föreningen utvecklats till en av Sveriges mest meriterade innebandyklubbar. Framförallt på damsidan där man i många året varit i toppskiktet av SSL (Svenska Superligan) och bland annat har ett SM-guld från 1986 och 2015. Med runt 500 aktiva medlemmar är också bredden en viktig del av klubbens framgång.
I VM-finalen för damer 2019 gjorde Mora-spelare alla mål för Sverige när man besegrade Schweiz och tog sin nionde mästerskapstitel. Inför årets säsong är KAIS damlag i ett generationsskifte med en föryngring av truppen.
– Även om några nyckelspelare slutat är vi många som varit med i flera år och har mycket erfarenhet. Andra spelare får nu chansen kliva fram och ta ansvar, flera yngre spelare kommer växa och på sikt stärker detta lagsammanhållningen och oss som trupp, säger Moa Gustafsson spelare i damlaget, landslagsspelare och den som gjorde två av tre mål i den där VM-matchen förra året.
– Vi siktar naturligtvis på SM-guld med delmålet att vara topp 4 i serien, fortsätter Moa.
Ett tufft men nåbart mål en säsong som väntas bli jämnare än på många år.
KAIS är en förening med stor bredd. 90% av verksamheten är för barn och ungdomar. Från innebandylekis när barnen är 5 år till pojk- och flicklag upp till 16 år. Man satsar mycket på ungdomsverksamheten och har sedan 2019 en anställd ungdomsansvarig. Utöver damlaget i SSL har man herrlag som nu spelar i division 1. Herrlaget har tidigare spelat två säsonger i SSL.
– Vår målsättning är att ha den bästa ungdomsverksamheten i Mora, berättar Anders Forsberg, ordförande i föreningen. Vi vill nå ut till så många som möjligt och göra idrotten lättillgänglig för att fler ska få uppleva glädjen och gemenskapen med innebandy. Att ha en riktigt bra ungdomsverksamhet är också viktigt för att ha lag i den absoluta toppen.
– Vi jobbar med samma grundstrategi genom hela föreningens sportsliga verksamheter från de yngsta till elit. Det skapar en röd tråd från barn och ungdom till elit som och lägger grund för bra återväxt, säger Anders.
Innebandy är en relativt enkel sport att börja med då det egentligen bara krävs en klubba, skyddsglasögon och inomhusskor.
– Vi har en fadderverksamhet och vi som spelar i A-lagen är med på träningar för de yngre då och då. Det är väldigt kul och man ser glädjen och motivationen som det ger ungdomarna, berättar Moa.
På Mora Gymnasiums idrottsutbildningar finns sedan 1999 innebandy på nationell nivå. Klubben samarbetar med gymnasiet på många sätt och utbildningen är en viktig del för tillväxten i föreningens lag.
– Nästa tre fjärdedelar av herrlaget har gått eller går på innebandygymnasiet och även flera av damspelarna, berättar Anders.
Moa, som själv flyttade till Mora för att gå just innebandygymnasium, säger:
– Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade till Mora för innebandygymnasiet. Tre lärorika men framförallt jätteroliga år.
Som en av Sveriges första innebandyklubbar köpte KAIS 1998 sin arena. Att man äger hallen har gett klubben stora möjligheter att växa och utvecklas.
– Vi själva kan styra allt kring arenan vilket har varit en framgångsfaktor. Vi behöver inte dela vår tid med andra idrotter utan kan maximera vår verksamhet, säger Anders.
I dagens läge har klubben valt att spela helt utan publik. Man har också gjort stora anpassningar för att undvika trängsel till och från planerna och i samband med träning och match.
– Klubben jobbar hela tiden aktivt med dessa frågor och vi tar vårt ansvar för att kunna hålla verksamheten igång utan att bidra till smittspridning. Inte minst i dessa tider är det viktigt med fysisk aktivitet och den gemenskapen som innebandyn ger, säger Anders.
– Det är såklart väldigt annorlunda att spela utan publik. Men vi har hittat ett bra driv i laget ändå och försöker göra det bästa av situationen. Publikrekordet (1107 personer) får vi slå ett annat år, men nu jobbar vi vidare mot målet, avslutar Moa.
TEXT LINN LÖFMAN / FOTO KAIS MORA