Varumärket Mora

Katarina vågade satsa på konsten

Konstnär. Musiker. Moderator. Artist.
Det är inte helt lätt att placera in Katarina Sakrisson i ett fack. Och varför skulle man göra det?
– För två år sedan sade jag upp mig på jobbet för att satsa på min konst och mitt artisteri. Och jag har aldrig haft det så bra, säger hon.

Katarina Sakrisson växte upp i en liten by utanför Särna ”ute i vildmarken”, som hon beskriver det. Sedan blev det gymnasiet i Mora, au pair i London och ströjobb i några år. Intresset för måleri, musik och artisteri har funnits där hela tiden, men det var först 1985 som det tog fart ordentligt.
– Jag fick jobb som aktivitetsansvarig på Tomteland, där jag också var en av tre nissar som spelade teater. Det var rätt minimalistiskt jämfört med dagens föreställningar men väldigt roligt.
Där mötte hon också kärleken och fick två barn i rask följd.
– När de blivit lite större utbildade jag mig till teckenspråkstolk i Västervik och fick jobb på skolorna i Mora med att tolka för döva och att hjälpa barn med koncentrationssvårigheter.
Samtidigt var hon medlem i showgruppen Högvilt, som uppträdde i hela Sverige under tolv år. Och som om detta inte vore nog drev hon parallellt musikprojektet ”Mera poppa” tillsammans med Roger Zakrisson, som trots den annorlunda stavningen är Katarinas kusin.
– Det var ett kul koncept. Vi uppträdde, höll frågesport och bjöd upp publiken på scenen.

Katarinas artisteri innefattar även ett antal alter egon, ”roliga figurer”, som hon åker runt med på konferenser i Dalarna. Och sedan 2003 är hon en del av Tomtelands årliga julshow Midvinterblot, som är en betydligt större produktion än när hon jobbade där knappt tjugo år tidigare.

Men sång och teater är bara ena sidan av Katarina. Under femton års tid har hon gått kurser i akvarell och akryl, och idag har hon en egen ateljé mitt i centrala Mora.
– Här jobbar jag framför allt med akvarell men även tusch i pipett, akryl och lite grafik. Mina bilder kommer direkt ut skallen och ner på pappret – de är ren och skär fantasi. Jag har gjort några landskapsmålningar men jag fann ingen glädje i att måla av saker.

Katarina har deltagit i flera utställningar under årens lopp och hade även en separatutställning i våras. Just nu är det dock fullt upp med Midvinterblot.
– Det är så många projekt att jag knappt hinner med, men det är så jag vill ha det. Att leva här och nu är ju en gammal klyscha som låter fint. Och jag kanske inte lyckas alltid, men jag är på god väg.

  • 54 år, uppväxt i Tjärnavallen utanför Särna och bosatt i Mora
  • Sambo med Niclas, döttrarna Miranda och Sofia
  • Konstnär, artist och moderator
  • Fun facts: har jaktlicens och körkort för motorsåg

Uppdaterad: 22 november, 2019
Facebook Twitter Linkedin