Till Mora kommuns webbplats
Till Mora kommuns webbplats

Konstnärer kring Siljan


I Zornmuseets sommarutställning presenteras konstverk från konstnärer som var samtida med Zorn och som kom att verka kring Siljan, inspirerade av dalakulturen och den storslagna naturen.

Zornmuseet i Mora hör till Sveriges mest omtyckta konstmuseer. Museet är tillägnat Anders Zorn (1860-1920) och kan stoltsera med världens största samling verk av konstnären. Ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar finns alltid utställda, ofta tillsammans med konst och konsthantverk ur konstnärens egna samlingar. Ett par gånger om året arrangeras temporära utställningar på ett av museets två våningsplan. I årets sommarutställning presenteras konstverk från konstnärer som var samtida med Zorn och som kom att verka kring Siljan, inspirerade av dalakulturen och naturen.

Konstnärer kring Siljan

Hugo Alfvén, Gustav Ankarcrona, Emerik Stenberg, Ottilia Adelborg, Gustaf Theodor Wallén, Sam Uhrdin och Aina Stenberg Masolle är några av de konstnärer som tar plats i sommarens utställning tillsammans med Zorns verk. Johan Cederlund är museidirektör på Zornmuseet i Mora:
– Det är en fin samling konstverk med motiv från trakten. Konstnärerna som visas var Zorns vänner och gästade ofta paret Zorn hemma på Zorngården i Mora.
Det var i slutet av 1800-talet som konstnärer och författare övergav Stockholm och Paris för att slå sig ner på den svenska landsbygden. Dalarna var det landskap som lockade mest. Flera kom under längre eller kortare perioder att verka kring Siljan – i Leksand, Tällberg, Siljansnäs eller i Mora.
Gemensamt är att de alla fascinerades av kulturen och naturen vilket återspeglas i motiven.
– Det blev början på lanseringen av dalabilden, präglad av nationalromantik, och starten på turismen i Dalarna. Några av dem brann för den dalska lokalkulturen och ville göra den till en nationell angelägenhet. Andra drevs till Siljansbygden av den storslagna naturen eller bara för att söka lugn i sitt konstnärliga skapande. Flera av konstnärerna hade en fot i Dalarna och en i världen.

Aina Stenberg Masolle, Midsommarbrud, 1915. Akvarell. Privat ägo. Foto: Andreas Timfält.

Lånande konstverk

Konstverken är lånade från både privatpersoner och olika institutioner i Dalarna. Alfvéngården i Leksand som står under Kungl. Musikaliska Akademiens beskydd och förvaltning har lånat ut flera verk till utställningen, bland annat bilden som illustrerar utställningen "Utsikt över Siljan från Tällberg".
– Det känns värdefullt att lyfta fram dessa konstnärer som kanske fallit lite i skuggan av Zorn, och att de nu får visas tillsammans med hans verk.

Uppdaterad: 3 juli, 2024
searchchevron-downexternal-linkbarscross