Varumärket Mora

Kusk med passion för de nordsvenska brukshästarna

Hon drivs av sin passion och kärlek för de utrotningshotade nord-svenska brukshästarna. 24-åriga kusken Emelie Eriksson driver sedan fem år Snickars brukshästar, som jobbar med att bevara och öka kunskapen om de nordiska arbetshästarna. Det gör hon genom olika typer av uppdrag, som att medverka på evenemang, arbeta i skogen och anordna släd- eller vagnsturer med hennes fyra hästar.

Hästar har alltid varit en stor del av Emelie Erikssons liv och ända sedan barnsben har hon på olika sätt hållit på med dem och testat flera olika grenar inom hästsporten.
– Jag är uppvuxen i Täby utanför Stockholm, men pappas släkt kommer från Rättvik och vi har haft sommarstuga där. 2011 flyttade jag till Rättvik permanent för att gå hästskötarutbildningen på Rättviks Naturbruksgymnasium, berättar Emelie.
Lärarna på naturbruksgymnasiet upptäckte Emelies intresse för körning och anpassade utbildningen efter det.
– Att köra häst är ganska vanligt i Sverige men det är inte så många som gör de professionellt idag, även om vi blir fler. På gymnasiet lärde jag mig otroligt mycket och gjorde även praktik hos såna som kör häst runt om i Sverige, bland annat hos en hästkörare i Sollentuna kommun som är anställd av kommunen och utför arbete i naturreservat och i parker. På gymnasiet skaffade jag min första egna häst som var en gammal travare men drömmen har alltid varit att ha en riktig arbetshäst.

Utbildad kusk vid Strömsholm

Efter gymnasiet gick Emelie Strömsholms ettåriga kuskutbildning för brukshästar och där fördjupades hennes intresse för körning ytterligare.
– Vi körde i skogen, var ute på offentliga uppdrag, tränade unghästar, körde fyr-spann, hade företagsekonomi och gjorde allt möjligt. På Strömsholm fick jag hjälp att starta mitt företag och när jag slutade där 2015 började jag jobba som kusk.
Snickars brukshästar, som firar fem år i år, arbetar med att bevara och öka kunskapen om de nordiska arbetshästarna samt att utföra uppdrag med dem. Den nordsvenska brukshästen har i alla tider varit viktig i det svenska lant- och skogsbruket.
– Idag är den nordsvenska brukshästen utrotningshotad och det föds bara omkring 300 föl i Sverige per år. Det beror mest på att den inte längre används inom jordbruket och skogsbruket. Fram till 60-talet bedrev skogsbolagen egen avel för att säkerställa att man hade hästar till skogsbruket och utbildade även kuskar. De var år 1967 som maskinerna i skogen började dra ut mer timmer än hästarna.

Utför uppdrag i skogen

I sin verksamhet har Emelie fyra hästar; trotjänaren Lukas, av rasen ardenner, och de nordsvenska brukshästarna Kuling, Minerva och egna uppfödningen Ralf, av framlidna Maja. Sedan många år kör Emelie och hennes hästar Tomtelands besökare i släde om vintern och med vagn om sommaren.
– Jag har också samarbeten med skogsentreprenörer och utför uppdrag i skogen. Hästarna kan ta sig fram där maskiner inte tar sig fram och dessutom är det ett väldigt skonsamt sätt att ta sig fram i skog och mark. Vi utför också uppdrag i områden där man av olika anledningar inte vill ta in maskiner.

Snickars Brukshästar har samarbeten med skogsentreprenörer och utför uppdrag i skogen. Foto: snickarsbrukshastar.se

Bevarar kulturarv

Hästarna har sin bas på Sollerön, utanför Mora. Därifrån utgår turer med släde eller vagn, beroende på årstid, i de natursköna omgivningarna. Emelie har prova på-verksamhet, där besökare får komma och lära sig hur man kör en brukshäst. Hon samarbetar med flera hotell i Mora och erbjuder turer för turister.
– Den här typen av körning är den del av vår kultur och historia och det känns roligt att vara med och bevara det. Många tycker att det är en häftig upplevelse att åka med på en tur.
För sitt unika arbete har Emelie fått ett flertal fina utmärkelser och stipendium. Själv drivs hon av gemenskapen och arbetet med hästarna.
– Det som driver mig är min kärlek och passion för arbetshästar. Jag strävar alltid efter att utveckla mig, mina hästar och mitt företag, säger Emelie.

Bröllopskörning i finvagn är en av de tjänster Snickars Brukshästar erbjuder. Foto: snickarsbrukshastar.se

Text: Sofia Jemthans

Uppdaterad: 22 juni, 2020
Facebook Twitter Linkedin