Varumärket Mora

Långtidscamping blev starten - ”Vi lever vår dröm!”

Familjen Tynell har varit flitiga turister i Mora, med husvagn på Mora Camping under fyra vintersäsonger. Sakta väcktes tankarna om att byta husvagnen mot hus och flytta hit för att skapa en ny vardag för familjen. Hösten 2019 blev det verklighet och nu lever de sin dröm här i Mora.

Marica Tynell, maken Roger, 7-åringen Albin och två utflugna barn är en aktiv familj från Sigtuna utanför Stockholm. De är inbitna orienterare sedan många år men även annat friluftsliv lockar. Inspirerade av goda vänner blev Mora deras bas med husvagnen under september till april för drygt fyra år sedan. Att upptäcka traktens löpar- och cykelmöjligheter samt att vintertid ha Vasaloppsspåret precis utanför husvagnen har varit grunden i familjens efterlängtade tillflyktsort på helgerna.
För drygt 2 år började familjen fundera på att ställa om livet och faktiskt bo i Mora.
– Det startade mest på skoj, berättar Marica. Vi skämtade med varandra och sa ”tänk om man kunde bo här, vad härligt att leva det här livet varje dag”. Så småningom blev det mer allvar i funderingarna. Albin närmade sig åldern för skolstart och vi kände mer och mer att vi ville ha ett annat liv och typ av samhälle omkring oss.

Det digitala livet – en förutsättning

Beslutet växte sakta fram men våren 2019 bestämde de sig, flyttlasset skulle gå till Mora. I slutet av sommaren fick Marica jobb som kvalitetssamordnare på assistansbolaget Vi Omsorg med start under hösten. I en rasande fart blev det sedan försäljning och köp av hus, flytt och från december var hela familjen på plats i sitt nya hem i Mora.
Roger arbetar kvar som GIS-ingenjör vid Vallentuna Kommun, vilket är möjligt med dagens digitala utveckling och infrastruktur.
– Att kunna arbeta på distans på det här sättet gjorde att vi vågade ta steget och flytta berättar Roger. Kommunikationen med tåget fungerar väldigt bra de dagar jag behöver vara på plats i Vallentuna.

Nära och enkelt

Det familjen gillar med Mora är närheten till allt och den enkelhet som det skapar i vardagen.
– Vi ville bo i villa men ändå centralt för att ha gångavstånd till både centrum och skogen, på samma sätt som vi upplevt under våra år i husvagnen på campingen. Valet för oss blev därför Morkarlby där också skolan finns på fem minuters avstånd. Det bor många barnfamiljer i området vilket känns viktigt när man har mindre barn själv. I Mora finns ett stort utbud av butiker, service och aktiviteter samtidigt som det är lugnt och känns väldigt tryggt. Precis den miljö vi vill att Albin ska växa upp i, säger Marica.
– Under våra år som turister på campingen har vi åkt mycket helgresor till och från Mora. Vi har familj och vänner kvar i Stockholmsområdet och det känns viktigt att kunna hälsa på utan att det blir ett för stort projekt. Allt är ju relativt men för oss känns Mora nära även i den aspekten, säger Roger.

Familjen Tynell ville bo i villa men ändå centralt för att ha gångavstånd till både centrum och skogen, på samma sätt som de upplevt under våra år i husvagnen på campingen. Valet blev därför Morkarlby där också skolan finns på fem minuters avstånd.

Föreningslivet är viktigt

Orienteringen är en stor del av familjens liv och att vara delaktiga i den lokala orienteringsklubben är en självklarhet.
– Förenings-livet spelar en viktig social roll, inte minst för Albin som redan har träffat nya vänner. Vi brinner för helheten i orienteringen. Det är väldigt mycket runt omkring som skapar en tillhörighet och ger roliga upplevelser berättar familjen.

En vardag med aktiv fritid

Under tiden i Mora har Marica också hittat tillbaka till skidåkningen. I vintras åkte paret Nattvasan 45 tillsammans och det blir repris nästa år.
– Att skidåkningen är så lättillgänglig i Mora gör att tröskeln att ta sig ut blir väldigt låg, skrattar Marica.
På frågan om livet i Mora hittills blivit som de tänkt sig svarar de: ”bättre!”.
– Vi har landat i en härlig och enkel vardag med mycket natur och friluftsliv, ett roligt föreningsliv och blivit välkomnade med mycket värme, framförallt av våra grannar. Vi lever vår dröm, avslutar Marica.

Monica Tynell möter första sommaren som Morabo.

Text: Linn Löfman

Uppdaterad: 22 juni, 2020
Facebook Twitter Linkedin