Varumärket Mora

Lust & längtan med blommor

Gumman Grön är en grönskande oas året runt. Butiken är inte bara en inspiration för kunderna utan även för Helena och Stina som växer med verksamheten.

Helena Karlsson startade Gumman Grön på Mroa Gågata för fyra år sedan. Växter, blommor och inredning i rustik stil blev grunden i företaget och när Stina Kjellson började i butiken utökades utbudet med snittblommor. Ganska snabbt växte de ur butiken och Helena sökte en större lokal. När tillfället kom tog hon chansen trots pågående pandemi och i våras flyttade de in vid Emma Zorns Torg på gågatan.
Med dubbel lokalyta har sortimentet utökats, snittblommor och buketter har fått ta större plats. Ett generöst arbetsbord är hjärtat i blomverkstaden tillsammans med en fondvägg av färgsprakande snittblommor. Här får Stina blomma ut ordentligt i sin kreativitet och varje dag skapar hon uttrycksfulla buketter till försäljning och binderier på beställning.

Fritt skapande

Stina är utbildad florist och beskriver sin stil som väldigt levande. Hon har en rustik grund med vilda inspel.
– Med olika strukturer vill jag skapa dynamik. Genom att blanda olika typer av material skapar jag djup genom kontraster och låter de skira höjas med det rustika. Jag plockar gärna in visset och torrt gräs som krydda till buketten.
Hennes skapande börjar redan på väg i bilen till jobbet, en halvtimmes resa från Älvdalen. Naturen med dess skiftande färger är inte bara en inspiration, det är även ett förråd. Här hämtar hon kottar, mossa, grenar och torkat gräs. Allt som ger kontrast mot de mjuka blombladen.
Snittblommorna beställs från Holland och utbudet är en bottenlös inspirationskälla. Varje dag upptäcker hon nya blommor och lusten att testa nytt är konstant.
– Det finns hur mycket som helst att välja på och jag älskar jakten på nya blommor.

Personliga binderier

Att skapa personliga binderier är för Stina en betydelsefull del i yrket.
– Att få vara en del i en anhörigs bortgång får mig att bli berörd varje gång. Jag vill återspegla personligheten hos den saknade och lägger ner hela min själ för att lyckas med det.
Ofta söker hon detaljer som kan berätta mer om personen och vid några tillfällen har bildäck, älghorn och renhorn varit en del av blomsterarrangemangen.
– Även om jag gör många klassiska former som hjärtan och kransar är det speciellt när tankarna får flöda fritt.
Även brudbuketter är inspirerande uppdrag, något som har legat lågt ett tag.
– Till våren ser jag fram emot att med blommor få hylla kärleken igen.

Tävlingsdebut som florist

Att ställas inför utmaningar är en drivkraft hos Stina. I höstas gjorde hon tävlingsdebut i tävlingen Flower Grand Prix vid mässan Elmia Garden i Stockholm.
– Jag ville utmana mig själv i mitt skapande och blev superglad att ha blivit antagen bland 19 deltagare. Sen kom nervositeten.
På temat ”lust och längtan” fick deltagarna två uppgifter. Den första var att binda en bukett under 45 minuter med den klassiska blomman Calla som fokus. Den andra uppgiftern var att skapa en krans under 90 minuter med ny stickmassa från Oasis.
– Vi var helt ovetandes en halvtimme innan start.
När uppgifterna presenterades var det bara för Stina att kasta sig in i bubblan där tid och rum försvinner.
Domarna poängsatte idé, teknik, färg och form. I momentet med buketten prioriterade Stina fel och tiden försvann i dubbel bemärkelse, hon hann inte klart med sin idé. Men i momentet med kransen fick hon nästa högsta poäng.
– Jag blev så stolt och bara att få feedback från mina florist-förebilder var för mig väldigt stort. Jag förstår nu att jag skapar konst med mitt arbete.
Tävlingen blev en lärorik upplevelse och gav ny energi till lusten att utvecklas mer inom hantverksyrket.

Julen en tid att njuta

Både Helena och Stina ser nu fram emot årets största och längsta högtid.
– I år är det extra viktigt att blomma ut. Vi har ju under så lång tid gått miste om att umgås med nära och kära. Nu är det dags att bjuda in till glöggmingel, träffa hela släkten och skapa härlig julstämning, säger Helena.
Stinas motto i livet är ”more is more” och hon poängterar att de är viktigt att njuta hela månaden och inte vänta på något.
Amaryllisar och julrosor är favorit-blommorna under jul. För att hålla snitt-amaryllisar ståtliga länge finns ett enkelt tips.
– Stick ett hål i halsen med en nål under blomman. Stjälken är ihålig, och när den sänks i en vas blir det tryck under blomman och då börjar den nicka. Ett hål släpper på trycket och vattnet kan fyllas upp i stjälken. En tejp längst ner runt om stjälken förhindrar att den spricker.
Andra tips är att dekorera i överflöd med granris och torkade apelsinskivor.

– Dofterna och färgerna skapar magi. Låt oss bli omfamnad av julen med alla sinnen, avslutar Stina.

Text & Foto: Sara Axelsson


Uppdaterad: 25 november, 2021
Facebook Twitter Linkedin