Varumärket Mora

Make a change UF möjliggör hållbart val

Med återanvändningsbara sugrör gjorda av bladvass från Sollerön har Make a Change UF fått den ärofyllda utmärkelsen Årets UF-företag i Mora. Efter att ha tagit första plats i årets ekologiska hållbara företag i Dalarna tävlar de nu vidare i SM för Unga Företagare.

Som en del av ekonomiprogrammet på Mora Gymnasium driver eleverna ett UF-företag under det tredje och sista året på utbildningen. Projektet brukar spegla en enorm företagsamhet bland unga och även i år vad det tuff konkurrens till titeln Årets UF-företag i Mora.
Make a change UF tog hem utmärkelsen och affärsidén växte fram från det förbud mot engångsartiklar i plast som börjar gälla i år. Här såg de en möjlighet att ta fram ett hållbart alternativ till de sugrör som finns på marknaden idag.
– Att skapa en produkt med hållbarhet i fokus var viktigt för oss när vi startade upp vårt UF-företag berättar Elin Wik, marknadsföringsansvarig.
– Vi tittade först på att köpa in liknande sugrör från en grossist men tillverkningen låg i Asien vilket inte kändes rätt för oss. Istället började vi leta på hemmaplan och insåg att bra råvara, bladvass, finns på Sollerön, säger Maja Limby som är företagets VD.

Lokal process

Vassen plockas och sågas därefter i rätt längder. Den kokas och borstas för att få bort bakterier och skal. Därefter torkas den och förpackas sedan innan den är redo för försäljning.
– Intresset för våra sugrör har varit stort och vårt säljmål på 2000 sugrör
uppnådde vi redan efter några dagar berättar Sara Björklund, säljansvarig.
– Det som skiljer vår produkt från
andra är att den är möjlig att återanvända, jämfört med t ex sugrör i papper som slängs. Vi har produkttestat och diskat våra sugrör både i vanlig diskmaskin och restaurangdiskmaskiner. Dessutom är våra sugrör helt komposterbara. Jämfört med metallsugrör blir de inte heller varma om man dricker varm dryck förklarar Svea Granström, som är produktionsansvarig.

Stort intresse för produkten

I maj avvecklas Make a Change UF, det är en obligatorisk del under UF-året.
– Men det är inte omöjligt att vi fortsätter i någon form. Intresset har varit stort för våra sugrör och det är verkligen en produkt vi är stolta över, berättar Elin Wik.
– Att driva UF-företag har varit otroligt lärorikt och roligt, säger Gabinus Ripa, ekonomiansvarig.
– UF-arbetet har gett oss möjlighet att testa på företagande och utvecklas som entreprenör, avslutar Svea Granström.

Unga Företagarna: Gabinus Ripa, Maja Limby, Sara Björklund, Elin Wik, Svea Granström.

TEXT: LINN LÖFMAN / BILDER: MAKE A CHANGE UF

Uppdaterad: 26 mars, 2021
Facebook Twitter Linkedin