Varumärket Mora

Med Mora och outdoor i blodet

Owe Hållmarker har i 11 år inspirerat och lockat ut både Morabor och besökare att uppleva den härliga naturen i området i arbetet med Mora kommuns webbsida Mora Outdoor. 2019 blev Owe årets Miljöpristagare för sitt arbete att inspirera till miljövänlig hemester.

Sedan några år är han pensionär och tillbringar mycket tid i skog och mark.
– Jag märker att outdoor-trenden ökar hela tiden, jag får mycket frågor om tips på turer och platser att besöka. Vi har så mycket fin natur och vackra leder att upptäcka runt Mora så det är väldigt roligt att vi ser den utvecklingen säger Owe.
På webbsidan www.moraoutdoor.se finns leder och turer för vandring, cykling och löpning men även fäbodar, badplatser, fiskevatten och lekplatser med mera. Allt är väl beskrivet med bilder och information så man kan hitta ett alternativ som passar utifrån nivå och hur mycket tid man har. Facebooksidan med samma namn ger tips och inspiration på upplevelser outdoor från centrala Mora till skog och vildmark runtom.
– Tillsammans med Staffan Larsson, (känd Vasaloppsprofil, red.anm), håller jag i sommar ledarledda turer till vackra utsiktsmål. Många vill ha någon med sig som känner till lederna och samtidigt kan berätta en del längs vägen, berättar Owe. Vi går i mindre grupper och delar upp oss om det behövs. Turerna annonseras på facebooksidan. Vill man uppleva fin utsikt på egen hand så finns utsiktsturer som en rubrik på moraoutdoor.se

Vilket tips har du på en fin dagstur?

– Siljansleden med start i Nybron (Heden, Våmhus) till Fryksås. En härlig vandring på 14 km där du passerar två fina fäbodar, Näsberg och Fyriberg. Här behövs matsäck och fika i ryggsäcken och att ta sig tid för pauser.
– En lite kortare, 9 km, men väldig trevlig tur är Kräggaholmsleden i Venjan. Man passerar rester av en gammal stångjärnssmedja och en kvarn vid Kräggån. Terrängen är omväxlande och fin. Likaså är Våmhusmilen en riktigt härlig runda som passar både för vandring, löpning och MTB-cykling.
– En fin och lättillgänglig led i centrala Mora är Sandängsturen. Terrängen är lätt och rundan på drygt 6 km passar fint för t ex en kvällstur. Stora delar går längs Orsasjön och älven.
– Alderängsrundan som går stora delar inom ett naturreservat uppskattas av många. Ofta fågelrikt nere vid ängarna och njutbart att höra älvens brus under långa partier. Inga tunga backer.

- Hela Vasaloppsarenan bjuder också in till fantastiska möjligheter vad gäller både vandring, löpning och cykling. Övernattningsstugor finns längs vägen om man vill göra ett flerdagarsäventyr.

Vilka äventyr passar barn?

– Är barnen små så blir det Östnor och Troll & Clownstigen. Här kan man också ta en kort runda på stigarna som utgår vid lekområdet.
– Lite större barn kan ofta följa med på någon av utsiktsturerna. Till exempel Mora-Nisses utsiktsrunda i Hökberg, ca 3,5 km, gärna med avslutande fika på toppen.

Idag vill jag ut på cykeln i stället

– På MTB skulle jag rekommendera Eldristuren med start vid Mora Parken, 24 km i småkuperad fin terräng. En del av Biking Dalarna och väl uppmärkt. Moralångarundan, med start i Östnor, är en annan uppskattad, bitvis lite mer teknisk, tur. Här passerar man ett par fina tjärnar om man vill svalka sig med ett dopp.
– Lättillgänglig leisure cykling är Broarna Runt. 14 lättcyklade km som barn också kan hänga med på. Solleröturen genom både Gesunda och Sollerön ger härliga 40 km med både lätt cykling och några rejäla stigningar. Kanske med en avstickare till Gesundaberget eller Tomteland på vägen.

Vasaloppsarenan är en arena för friskvård och upplevelser året runt. Foto: Vasaloppet.
Eldristuren med start vid Mora Parken är en Crosscountrytur med 24 km i småkuperad fin terräng. Här vid Vasaloppskontrollen i Eldris. Foto: moraoutdoor.se

Andra tips på upplevelser?

– En utflykt till någon av alla vackra fäbodar i området tycker jag inte man ska missa. Ta med fikakorg och njut av natur och kulturhistoria. Fulåberg, Axi, Indnäs och Näsberg är ett några tips på otroligt fina platser, men fler finns på moraoutdoor.se

- Hela Vasaloppsarenan bjuder också in till fantastiska möjligheter vad gäller både vandring, löpning och cykling. Övernattningsstugor finns längs vägen om man vill göra ett flerdagarsäventyr.

Text: Linn Löfman

Uppdaterad: 22 juni, 2020
Facebook Twitter Linkedin