Varumärket Mora

Med saxofon från Japan till Vattnäs

Det är en lång väg från Atsugi i Japan till Vattnäs vid Orsasjön.
Men musiken och kärleken tog Hiroko Nishikawa hela vägen hit, via musikskola i Danmark. Och här lyckades hon etablera sig som musiker så framgångsrikt att hon ifjol tilldelades Mora kommuns kulturstipendium.
– Jag sökte faktiskt andra jobb när jag var nyinflyttad, men återvände till musiken. Det är ju det jag kan allra bäst.

Hiroko Nishikawa har spelat musik i hela sitt liv – först orgel, sedan piano och så småningom saxofon. I fyra år studerade hon jazzsaxofon på Senzoku gakuen musikhögskola i Japan och hon arbetade sedan både som musiklärare och musiker.
– När Japan drabbades av den stora jordbävningen 2011 spelade jag på en festival i närheten och såg hur musiken gav dem tröst. Det fick mig att vilja utvecklas ytterligare som musiker och söka nya upplevelser, så jag bestämde mig för att flytta utomlands.

Hiroko Nishikawa

2012 flyttade hon därför till Silkeborg i Danmark där hon studerade musik på folkhögskolan Performers House. Där träffade hon också sin blivande sambo Markus, som kommer från Mora. Och året därpå flyttade hon hit.
– De första åren ägnade jag mig mest åt att lära mig svenska. Att försörja sig som musiker hade jag inte räknat med eftersom det är en tuff arbetsmarknad. Men det var svårt att få andra jobb, samtidigt som jag fick kontakt med många duktiga musiker här uppe. Så det blev musiken till sist i alla fall.

Hiroko har frilansat som musiker sedan 2017, men det stora lyftet kom ifjol. Dels fick hon en förfrågan om att bli medlem i bandet Tibble Transibiriska, dels startade hon och tre andra musiker jazzkvartetten Neiro, där hon även skriver en del av musiken.
– Det är jätteroligt att turnera med Tibble Transibiriska. Men samtidigt vill jag fortsätta göra min egen musik. Så det var jättekul att få Mora kommuns kulturstipendium – pengarna hjälper till att finansiera inspelningar av min egen musik, som jag hoppas kunna släppa så småningom.
Men redan idag går det att lyssna på Hirokos saxofonspel – hon medverkar bland annat på Tibble Transibiriskas senaste platta, som finns ute på streamingplattformarna. Och till våren planerar hon en konsert i Moratrakten, så håll utkik!

  • 38 år, född i Japan, bor i villa i Vattnäs med sambo Markus.
  • Frilansmusiker och saxofonist i banden Tibble Transibiriska och Neiro.
  • Fick Mora kommuns kulturstipendium 2019.
  • Favoritmusiker: Den amerikanska saxofonisten Phil Woods.
  • På fritiden: ”Jag älskar att baka, gärna franska och japanska bakverk.”
Uppdaterad: 5 mars, 2020
Facebook Twitter Linkedin