Varumärket Mora

Med sikte mot OS-guld

Sara Andersson är nittonåriga skidskytten som förra säsongen bärgade hem två tunga guldmedaljer. Under JVM i Soldier Hollow, USA tog hon guld i distans 10 km och även brons i jaktstart 7,5 km. I Finland körde hon hem guldet på 6 kilometer sprint i Ungdoms-OS. Med drygt 35 sekunders marginal blev det en överlägsen seger för Moratjejen, som även tog ett silver i distans 10 km.

– Det var en fantastisk upplevelse och ett fint avslut på säsongen, men JVM-
guldet är min största merit hittills i min karriär, säger Sara.

Bor i Mora och Östersund

Hon är uppvuxen i Mora och har i princip åkt skidor sen hon kunde stå på benen. Hon började med skidskytte i smyg redan vid åtta års ålder trots att det egentligen anses för ungt för att hantera tunga gevär. Hon har kört både längdskidor och skidskytte parallellt men valde för ett par år sen att satsa på skidskyttet.

– Jag tycker att det är roligare med två moment i sporten, både skidåkning och skytte, då kan man inte på förhand se på startlistan vem som ska vinna utan det är mycket som ska stämma. Men jag försöker att även tävla i längdskidor när jag har en helg över, säger hon.

Hon studerar ekonomi sista året på Mora skidgymnasium RIG längdskidor, tävlar för Mora Biathlon och är en del i svenska skidskytteförbundets utvecklingslandslag, team Autoexperten.

– Landslagets verksamhet håller till i Östersund så jag bor lite på halvtid där uppe och tränar på för fullt om dagarna, för att sedan komma hem till Mora någon vecka och ta ikapp i skolan.

Ny säsong med nya mål

Hennes vardag består oftast av två träningspass, studier, mat och vila/återhämtning. Så mycket annat hinner hon  inte med just nu.

I somras var hon mycket förkyld, vilket ledde till att hon missade mycket grundträning.

– Premiären var godkänd med tanke på träningsbakgrunden men jag vill mer och jag vet att jag kan mer. Skyttet känner jag att jag har utvecklats i under året, jag har tagit ett kliv framåt och hoppas kunna få ut det i tävlingarna framöver. Tävlingssäsongen har precis dragit igång och här näst väntar IBU-cupen. De viktigare tävlingarna drar i gång efter årsskiftet.

Sara vill inte ha för höga förväntningar på sig själv efter en strulig sommar.

– Jag gjorde det väldigt bra förra säsongen och många har höga förväntningar på mig inför den här säsongen också, inte minst jag själv, men just nu är jag inte där och jag kan inte förvänta mig att vara det heller. Det krävs tålamod och jag måste lita på processen. Jag fortsätter att göra jobbet och strävar hela tiden framåt. Junior-VM i år är 4–12 mars i Kazakstan och där vill jag vara i topp-form och prestera mitt bästa.

Mora som idrottsstad

Sara framhåller mentaliteten i Mora som en viktig framgångsfaktor som gjort att man genom åren producerat internationella stjärnor inom bland annat längdskidor, ishockey och orientering.

– Det är verkligen en idrottsstad, folk är engagerade oavsett om de själva är aktiva eller bara supportar. Det är väldigt bra förutsättningar med nära till många bra träningsanläggningar.

Den senaste idrottssatsningen i Mora är Mora Biathlon Arena i Hemus, en helt ny skidskytteanläggning med trettio skjutbanor.

– Det är väldigt lyxigt med en stor och fin anläggning så nära, det behövs för att man ska utvecklas.

Hennes långsiktiga mål är att bli en så bra skidskytt hon kan bli och att det ska innebära medaljer på stora mästerskap.

– Jag vill vara uppe i toppen under en lång tid. Om några år vill jag vara med och kämpa om medaljer i OS.

Uppdaterad: 9 februari, 2023
Facebook Twitter Linkedin