Varumärket Mora

Mora är trygghet för oss

Bröderna Mensur och Ardian Gecaj kom till Mora från Kosovo som flyktingar 1994. Sedan 2012 driver de Waynes Coffee i Mora. - Vårt mål har varit att skapa en framtid här, det är en trygg och bra plats för våra barn att växa upp på.

Bröderna Gecaj föddes i den lilla staden Skenderaj i Kosovo. När konflikten i landet blev påtaglig i början av 1990-talet bestämde sig Ardian och Mensur Gecajs föräldrar sig för att fly från oroligheterna med de fyra barnen.
– Även om kriget inte märktes så mycket där vi bodde så var det instängt, kommer jag ihåg. Vi träffade bara grannarna, i princip, och vi såg ofta militär och polis, säger Ardian.
1992 reste mamman tillsammans med barnen mot till Sverige. Pappan fick inte lämna landet utan smugglades ut via Jugoslavien med hjälp av ett falskt pass. Familjen återförenades på en flyktingförläggning i Göteborg. Vid den här tidpunkten var Ardian åtta år och Mensur fem.
– Efter Göteborg skickades vi till Lesjöfors till en stor förläggning med bara folk från Balkan. Det var lugnt på ett sätt vi inte var vana vid och vi fick jättebra hjälp, säger Mensur.

Blev väl mottagna i Mora

1994 gick flyttlasset till bostadsområdet Rödmyren i Mora där Ardian och Mensur började på Noretskolan.
– Vid den här tiden fanns det knappt några invandrare i Mora men vi blev väldigt väl mottagna och det var lätt att komma in i samhället. Klasskompisar tog med oss hem och vi fick mycket hjälp av dem, deras föräldrar och av skolan, säger Ardian.
– Samtidigt var allt nytt för oss och allt var annorlunda mot det vi var vana vid. Ta bara en sån sak som maten, vi satt i skolmatsalen och hade ingen aning om vad vi åt, säger Mensur.
Familjen integrerades i samhället och bröderna fick många nya vänner i Mora, en plats som kom att bli väldigt viktig för dem.
– Mora är definitivt trygghet för oss, säger de.

Flyttade hem för att bilda familj

När Ardian tog studenten i början av 2000-talet jobbade han några år i Mora och väntade in lillebror Mensurs student. Sen flyttade bröderna till Norge.
– Vi arbetade på ett billager i Oslo och trivdes jättebra. Vi skulle vara där i sex månader, vad planen, men jag blev kvar i sex år, säger Mensur.
Storebror Ardian flyttade hem ett par år tidigare.
– När jag skulle bilda familj ville jag flytta hem till Mora igen eftersom det här är en så bra plats att växa upp på. Min äldsta dotter Agnes föddes i Norge men sen flyttade vi hem, säger Ardian.

Franchisetagare för Waynes

När bröderna arbetade i Norge besökte de ofta Mora och något de ofta gjorde då var att fika tillsammans med vänner.
– Vi fikade varje dag i princip och kom på idén att starta ett till café i Mora. Vi kollade runt lite och hörde av oss till flera kedjor. Vi fick kontakt med Waynes Coffee, som redan hade planer på att öppna i Mora, och träffade dem och fick en genomgång av konceptet.
Ardian och Mensur bestämde sig för att bli franchisetagare för Waynes Coffee i Mora och lokalen, som ligger längst upp på gågatan mot kyrkan, renoverades i rekordfart för att kunna öppna till Vasaloppsveckan 2012.
– Vi var så klart nervösa i början för hur det skulle gå. Därför hade jag kvar mitt jobb i Norge de första åren, om allt skulle gå åt skogen. Men hittills har det gått bra och mycket bättre än vad vi förväntade oss, säger Mensur.
I slutet av förra året renoverades hela caféet med målsättningen att fortsätta vara ett modernt café med trivsam och mysig miljö.
– Vi har fått mycket positiva ord från våra kunder om nya Waynes. Det är såklart väldigt roligt och ger oss kraft att fortsätta utvecklas.

Nära till allt

Waynes Coffee är en av alla populära mötesplatser i Mora och det bästa med att vara café-ägare är just att träffa folk, är bröderna eniga om.
– Det är roligt att driva företag i Mora, även om det så klart är slitsamt ibland.
I dag har både Ardian och Mensur familj med två barn var.
– Målet har ju varit att bo i Mora för det är så bra för barn att växa upp här. Det är nära till allt och en bra plats att bo på, säger Mensur.

Uppdaterad: 8 maj, 2020
Facebook Twitter Linkedin