Varumärket Mora

Mora Art Center – för proffs och amatörer

Professionell konstnär eller amatör? Det finns plats för alla i den ideella föreningen Mora Art Center, där medlemmarnas ålder sträcker sig från fem till sjuttiosex år.
– Hos oss spelar kön, ålder, härkomst eller förkunskaper inte någon roll, säger Anne-Charlotte Schuber, ordförande och handledare.

När Anne-Charlotte Schuber hade avslutat sin treåriga glas- och keramikutbildning på Mora Folkhögskola saknade hon någonstans där konstnärer i Mora kunde ses och arbeta. Så tillsammans med två andra konstnärer startade hon Mora Art Center för sex år sedan.
– Vi ville vara fristående och hittade så småningom en ledig lokal i Mora-Norets Folkets Hus. Föreningsmedlemmarna målade om och inredde lokalen. Vi hade inga pengar så vi tiggde ihop möbler och utrustning. Och strax därefter fick vi bidrag från EU och kunde då köpa in en keramikugn, drejskivor, verktyg och lera.

Sedan dess har föreningen utvecklats och har idag både kurser, utställningar och den egna verkstaden.
– Vi tar betalt för leran och materialet, resten ingår i medlemsavgiften. En gång i veckan har vi medlemsdag, övrig tid får de hyra in sig när det är ledigt. Alla medlemmar har en egen plats där de kan förvara sina saker. Jag finns på plats som handledare men medlemmarna hjälper och stöttar också varandra.

På Mora Art Center finns möjlighet att arbeta med de flesta tekniker: drejning, skulptur, glasering, oljemålning, glasfusing (en teknik som påminner om glasblåsning), soltryck och screentryck.
– Alla har möjlighet att utvecklas inom sina favoritområden. Och en del gör bruksföremål medan andra skapar konstverk.

Mora Art Center håller flera kurser, bland annat i keramik och soltryck, och arrangerar även en målningskurs för medlemmar med funktionsvariationer. Föreningen håller kurser och utställningar i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och bjuder varje vår in allmänheten till utställning på Norets Folkets Hus.
– Vi är en aktiv förening och har just nu folk som står i kö för att vara med – antalet är ju begränsat av lokalens storlek och antalet handledare. Och det är förstås jätteroligt att folk är intresserade av att skapa. För oss är det A och O att man inte begränsar konsten utan att kulturen är till för alla, säger Anne-Charlotte Schuber.

  • Bildades 2013 av tre konstnärer i Mora
  • Har egna lokaler i Mora-Noret Folkets Hus.
  • Har cirka 150 medlemmar, både proffs och amatörkonstnärer.
  • Läs mer på www.moraart.se
Uppdaterad: 11 november, 2019
Facebook Twitter Linkedin