Varumärket Mora

Mora blev familjens livsstilsförändring

Längtan efter att driva företag tillsammans och samtidigt förändra sin livsstil fick Sanna Grönhagen och Daniel Nyman att landa i Mora. Nu, tre år senare, kan de bara konstatera att det var rätt beslut de tog den där sommaren 2017 när flyttlasset gick.

Efter studier i Västerås och ett antal år i Stockholm började tankarna om en flytt växa fram. Både Sanna och Daniel har en bakgrund inom ICA och var nu intresserade av att bli egna handlare. De funderade över flera möjliga butiker på olika platser när närbutiken ICA Siljan i Mora dök upp.
– Vi har båda varit en del i Mora-området, framförallt vintertid då vi bland annat åkt några av Vasaloppets olika lopp. Känslan vi hade kring Mora var väldigt positiv och efter lite funderande bestämde vi oss, berättar Sanna.

Tid för fritid

Att förändra livet och skapa mer tid för fritid var en del i familjens mål med att lämna storstan. Och det har man verkligen gjort. Barnen, Tuva 9 år och Greta 7 år, har under åren i Mora bland annat spelat fotboll, testat friidrott, gått på Bamsegympa, tränat alpint, dansat och sjungit kör i Rosa Huset. I vinter blir det premiär för barnen med längdträning i IFK Mora. Även föräldrarna är aktiva och förutom skidåkning utför och på längden, löpning och cykling står veteran-hockey med Mora IK för Daniel och tennis på Mora Tennisklubb för Sanna på agendan.
– Mora har ett starkt föreningsliv med ett stort utbud. Här är det inte heller så kostsamt, som i storstäderna, så man kan ge barnen chansen att testa många olika saker. Och tiden man sparar i pendling här kan man lägga på tid tillsammans och roliga aktiviteter istället, säger Sanna.
– Även utanför föreningslivet är de ideella krafterna i Mora fantastiska, säger Daniel. Exempelvis var det några pensionärer som spolade och fixade med hockeyplanen i vårt grannskap, för att barnen skulle få åka skridskor.

Guldkorn

Familjen gillar att vara utomhus för aktiviteter och upplevelser och har under sina tre år i Mora hittat en del guldkorn.
– Alpin åkning är något vi brinner för hela familjen och att ha både fina backar i kommunen men också fjällen bara en timme bort är något vi verkligen uppskattar, berättar Daniel.
– Hela sommaren är ett guldkorn i Mora, fortsätter Sanna. Vi hade inte varit här sommartid innan och blev verkligen glatt överraskade av alla mysiga midsommarfiranden, fina badplatser, aktiviteter och såklart naturen med sjöar, berg och skog.
Familjen upplever kulturen i Mora som välkomnande och trevlig.
– Här hälsar man på varandra även om man möts ute i skogen och det är lätt att börja småprata. Vi har fått ett fint nätverk av vänner, en hel del riktiga guldkorn även där, både från orten och inflyttade, säger Sanna.

Butiken blir större

I år satsar paret vidare och har byggt ut butiken i Hånåkni med 230 kvm, vilket gör butiken nästan dubbelt så stor som tidigare. Det innebär både möjlighet till ett bredare sortiment men också en trevligare upplevelse där man kan handla i lugn och ro i de rymliga lokalerna.
I samband med ombyggnationen utvecklar de också sitt utbud med en pizzeria. Med ett koncept utvecklat inom ICA kommer färdiga bottnar som man lägger fyllning på och gräddar i ugn i butiken.
– Fokus nu blir att sätta nya rutiner och driften. Med oss har vi våra fantastiska medarbetare där flera har lång erfarenhet från ICA Siljan. Engagemanget från våra medarbetare är verkligen en styrka hos oss. Det är en stor satsning men vi har fått mycket positiva kommentarer och känner oss laddade för framtiden, säger Daniel.
– Vi trivs otroligt bra i Mora och ser framemot att fortsätta livet här med butiken och en härligt aktiv fritid, avslutar Sanna.

Familjens guldkorn

  • Gopshusbacken - En mysig liten skidbacke där barnen tidigt törs och kan åka på egen hand.
  • Leksberget – Lagom utflyktstur för hela familjen med fantastisk utsikt över Siljan med omnejd på toppen.
  • Troll & Clownstigen – Otroligt väl omhändertaget och finurligt lekområde som ständigt utvecklas.
  • Hemusområdet - Fantastiska träningsmöjligheter i fin miljö både på sommar och vinter.
  • Koppången – Ett tips i grannkommunen. Vårskidåkning på skaren i solen här är toppen.

TEXT: LINN LÖFMAN / FOTO: SARA AXELSSON

Uppdaterad: 15 januari, 2021
Facebook Twitter Linkedin