Varumärket Mora

Mora Dansklubb bjuder upp

Vill du lära dig dansa bugg? Intresset är stort, åtminstone hos tjejerna.
– Vi skulle behöva fler killar, eller ”förare” som det heter inom dansen, säger kursledare Maria Wikstrand.

Kursledare Lennie och Erica Trogen

När Mora Dansklubb bildades i början av seklet var det fokus på bugg, som fortfarande är den populäraste dansen. I Nusnäs bygdegård håller Maria Wikstrand och de andra kursledarna totalt 28 bugglektioner i fyra steg.
De som får mersmak och vill fördjupa sig i dansen kan sedan anmäla sig till parträning tillsammans med en danspartner, säger Maria Wikstrand. De flesta nöjer sig dock med grundkursen.
– De som vill tävlingsdansa fortsätter förstås och vi har flera medlemmar som tävlar i bugg, vi hade ett par på SM i våras. Men vanligast hos våra medlemmar är att de vill kunna dansa socialt.
Förutom kurser och tävlingsdans arrangerar klubben också Trivseldans för nöje och motion.
– Varannan onsdag ojämna veckor är vi i Nusnäs Bygdegård. Alla är välkomna till våra trivseldanskvällar men medlemmar betalar lägre inträde.
Maria själv gick en buggkurs för fjorton år sedan, fick blodad tand och utbildade sig till kursledare. Hon har även tävlat i bugg för klubben i många år.
– Våra medlemmar hoppar gärna mellan de olika dansstilarna och det går utmärkt att göra. Vi vänder oss till alla.
Mora Dansklubb håller även intensivkurser, bland annat i samband med Classic Car Week i Rättvik. Upptagningsområdet innefattar i princip hela Norra Dalarna och intresset håller i sig.
– Vi hade ett stort uppsving när Dansbandskampen gick på teve för några år sedan, då hade vi massor av folk på kö. Idag är det inte lika hysteriskt men vi har fortfarande en regelbunden ström av tjejer som hör av sig. Det är bara killarna som saknas, säger Maria Wikstrand.

  • Bildades 2001.
  • Har cirka 300 medlemmar.
  • Medlem i Svenska Danssportförbundet, som sorterar under Riksidrottsförbunet.
  • Anordnar trivseldansdans, tävlingsdans och kurser.
  • Håller till i Nusnäs bygdegård.
  • Läs mer på www.moradansklubb.se
Uppdaterad: 1 oktober, 2019
Facebook Twitter Linkedin